Santo Domingo

Colòmbia, Veneçuela i l'Equador segellen la pau a la cimera del Grup de Rio

Amb una encaixada de mans a la cimera del Grup de Rio, els presidents de l'Equador, Colòmbia i Veneçuela -Rafael Correa, Álvaro Uribe i Hugo Chávez- han donat per tancada la crisi diplomàtica que mantenien, la més important a la regió andina en els darrers anys. La crisi es va desfermar la setmana passada arran de l'operació que l'exèrcit colombià va dur a terme en territori equatorià i que va suposar la mort del número 2 de les Forces Armades Revolucionàries de Colòmbia (FARC), Raúl Reyes. Al malestar de l'Equador s'hi van sumar posteriorment Veneçuela i fins i tot Nicaragua.

Actualitzat

Tot i que la cimera del Grup de Rio va començar marcada per aquest conflicte diplomàtic a quatre bandes, arran de les acusacions llançades pel president colombià sobre el govern equatorià, segons les quals Quito mantenia relacions amb les FARC, la trobada ha acabat amb encaixades de mans i abraçades davant les càmeres.

Tot a partir de la intervenció del president de la República Dominicana, Leonel Fernández, amfitrió de la cimera, que ha demanat als seus col·legues que reafirmessin la seva disposició a la pau amb una encaixada de mans per posar punt final a la crisi. El primer a accedir ha estat el president colombià, Álvaro Uribe, segons ell, perquè és "un home sense egos" que assumeix les seves responsabilitats.

Finalment, tant Hugo Chávez com Rafael Correa s'han sumat a la proposta per reconduir les relacions bilaterals. Fins i tot, el president nicaragüenc, Daniel Ortega, ha anunciat el restabliment de les relacions diplomàtiques amb Colòmbia, que havia trencat en suport a les protestes de l'Equador i Veneçuela, que fins i tot havien arribat a desplegar tropes a prop de la frontera amb Colòmbia.

La resolució final del Grup de Rio rebutja, però no condemna, la incursió militar de Colòmbia en territori equatorià, tal com demanava Quito. El document, doncs, dóna suport a la resolució recent de l'Organització d'Estats Americans (OEA), que admetia que Colòmbia va violar la integritat territorial de l'Equador però no en feia una condemna tan contundent com esperava el govern equatorià.

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut