La vicepresidenta Joana Ortega dipositant el seu vot a l'urna a l'escola Sagrada Família de Barcelona
La vicepresidenta Joana Ortega dipositant el seu vot a l'urna a l'escola Sagrada Família de Barcelona. (Foto: ACN)
Barcelona

Els polítics impulsors del 9-N voten i criden a la participació

El president Mas ha entrat a votar entre aplaudiments.

RedaccióActualitzat

Els líders polítics impulsors del 9-N han començat a arribar als punts de votació d'aquest 9-N ben d'hora. Però el que ha aixecat més expectació ha estat el president Artur Mas, que ha entrat entre aplaudiments al seu local de votació. Desenes de periodistes hi feien guàrdia des de primera hora del matí per veure com dipositava el seu vot amb el "Sí-Sí".

La vicepresidenta del govern, Joana Ortega, ha dipositat la papereta a les urnes del col·legi Sagrada Família, de Barcelona. La responsable de Governació ha assegurat que no té "la sensació de vulnerar res, sinó de donar compliment al mandat i al compromís amb el poble de Catalunya" i ha fet una crida: "és una gran festa, i el civisme, la il·lusió i l'alegria són els guerrers pacífics" d'aquest procés participatiu. 

Tampoc a faltat a la cita amb les urnes és el líder d'Unió Democràtica, Josep Antoni Duran i Lleida, que ha votat a les 10 del matí al districte de Sarrià-Sant Gervasi, a l'escola Orlandai, on s'ha hagut d'esperar una bona estona per la cua que hi havia en aquell moment. A la sortida ha fet una crida perquè tothom participi i ha explicat el sentit del seu vot: "SÍ-NO".

La presidenta del Parlament, Núria de Gispert, ha dit que poder "votar" en la consulta participativa és una "victòria" dels catalans i ha insistit que el "sí" a favor de la independència és "l'única manera" perquè la resta d'Espanya s'adoni que "hi ha molta gent" que vol un canvi.

El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha votat a les vuit del vespre, quan ha tancat el punt de votació on feia de president de mesa. El mateix li ha passat al portaveu del govern, Francesc Homs, a qui hem pogut veure, a més, fent el recompte de vots.

El líder d'Iniciativa, Joan Herrera, ja ha exercit el seu dret de participació "per plantar cara al govern de l'Estat". Ha optat per la  

papereta del "sí-no", una opció amb què espera que es forci el govern espanyol a "obrir un escenari de negociació" que porti un acord diferent amb l'Estat.

La cooordinadora nacional d'ICV, Dolors Camats, amb un "sí-sí", reclama a l'Estat que prengui nota de la mobilització massiva dels catalans. El portaveu adjunt d'ICV-EUiA al Parlament, Joan Mena, ha destacat que "aquestes llargues cues haurien de ser una lliçó de democràcia per al PP".

Des de la CUP, el diputat Quim Arrufat, que ha votat a l'Institut Joaquim Mir de Vilanova i la Geltrú, ha destacat en el seu compte de Twitter que espera que "aquest dia duri anys, i que les ciutats siguin rius plens de gent".

L'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha subratllat que "estem vivint una jornada festiva, pacífica, en positiu i sense cap incident".

Ferran Mascarell, conseller de Cultura, també ha votat amb "l'emoció i convicció que estem fent un pas definitiu cap a la construcció d'un país lliure i democràtic".

L'exlíder d'Esquerra Josep-Lluís Carod-Rovira es pregunta com és possible que hi hagi un país que consideri que "anar a votar representa un desafiament contra la democràcia".


L'alcalde de Lleida i president del PSC, Àngel Ros, ha votat en blanc. Ho ha fet a l'Escola d'Hostaleria de Lleida.

L'alcalde del Vendrell i exnúmero dos d'Economia, Martí Carnicé, ha votat en blanc. La socialista Marina Geli, integrant de la plataforma crítica Moviment Catalunya, ha exercit el vot i ha dit que espera una proposta de confederació per part del govern espanyol. "El meu vot és 'sí-sí' perquè no veig una alternativa sòlida a la independència, però és un 'sí-sí' amb una porta oberta".

Polítics i voluntaris

Hi ha polítics que fan alhora de voluntaris. És el cas del portaveu del govern i conseller de la Presidència, Francesc Homs, que ha fet una crida a la participació i ha ressaltat la manera "cívica, pacífica i democràtica" que s'està expressant la ciutadania.

També fa de voluntari el líder d'ERC, Oriol Junqueras, que ha explicat que el 9-N és una "passa més" i ha reclamat unes eleccions anticipades "per aconseguir una majoria explícitament independentista que ens portarà cap a la independència". Junqueras ha fet aquestes declaracions a l'Institut Frederic Mompou de Sant Vicenç dels Horts (Baix Llobregat), on està fent de president de mesa.

"Estem molt contents que ens portin coses i papers. Tothom és molt ben rebut", ha dit Junqueras quan ha intentat restar importància als incidents protagonitzats per una veïns que han anat a la seva mesa i li han mostrat el BOE mentre li deien que la consulta era il·legal.

GALERIES RELACIONADES
Anar al contingut