Decomís de drogues provinents d'un vaixell.
Decomís de drogues provinents d'un vaixell.
Madrid

La reforma de la llei universal obliga a alliberar vuit presumptes narcotraficants sirians

Els tribunals espanyols no tenen competència per jutjar aquests detinguts i consideren frustrant haver de prendre decisions com aquesta

RedaccióActualitzat

El jutge de l'Audiència Nacional Javier Gómez Bermúdez ha alliberat vuit presumptes narcotraficants sirians detinguts el 17 de març en un vaixell al mar d'Alboran amb 12 tones d'haixíx en ampliació de la reforma de la justícia universal. Dimarts passat, el seu col·lega Fernando Andreu ja va haver d'excarcerar vuit persones més, aquestes de nacionalitat egípcia.

El jutge ha decretat la seva llibertat perquè amb la nova normativa, en matèria de jurisdicció universal els tribunals espanyols no tenen competència per jutjar aquests detinguts, tot i que consideren frustrant haver de prendre decisions com aquesta. Però el jutge ha d'aplicar la llei "tant si li agrada com no" ha afirmat Gómez Bermúdez quan ha dictat la llibertat i ha arxivat la causa.

Analitzant la reforma, que va entrar en funcionament el 15 de març, el magistrat arriba a la conclusió que en aquest cas concret els tribunals espanyols no tenen jurisdicció per a la instrucció i processament dels fets tot i que es tracta d'un delicte de tràfic de substàncies estupefaents. Aquests fets només es poden jutjar en virtut del principi de la jurisdicció universal perquè l'haixix va ser confiscat en un vaixell que navegava en aigües internacionals, amb bandera de Sierra Lleone i amb vuit persones de nacionalitat siriana.

Abans de la reforma, el jutge hauria pogut investigar el cas, ara només ho podria fer si el vaixell fos espanyol, la bandera fos espanyola o els ocupants cometessin un delicte contra Espanya o contra alguna persona espanyola. Gómez Bermúdez ha explicat que, com que en aquest cas no consta que la droga anés destinada a Espanya o la intervenció d'algun espanyol en els fets, deixa de ser tema d'investigació pels tribunals espanyols.

Antecedents

El jutge Fernando Andreu va deixar en llibertat dimarts passat vuit ciutadans egipcis detinguts el 6 de març després de ser interceptats en un vaixell de pesca amb 9,8 tones d'haixíx quan navegava en aigües internacionals prop d'Almeria. El cas va ser gairebé idèntic al que avui es planteja. Els detinguts venien d'Alexandria, van agafar la droga al Marroc i el seu destí era Líbia. El jutge espanyol tampoc podia perseguir aquests fets.

 

Anar al contingut