Mugabe en un acte de campanya aquest 2013. (Foto: Reuters)
Mugabe en un acte de campanya aquest 2013. (Foto: Reuters)

Zimbàbue celebra avui eleccions sota el poder quasi absolut de Robert Mugabe

Mugabe, que fa 33 anys que és al poder, s'enfronta als comicis al seu rival històric, Morgan Tsvangirai, actual primer ministre, amb qui cohabita des del 2009 per la pressió de la comunitat internacional després de les irregularitats i de la violència de les últimes eleccions.

RedaccióActualitzat
Zimbàbue vota avui si manté com a president Robert Mugabe, que ja fa 33 anys que és al poder. Mugabe s'enfronta al seu rival històric i actual primer ministre, Morgan Tsvangirai, amb qui cohabita des del 2009 per la pressió de la comunitat internacional després d'uns comicis marcats per la violència i les irregularitats.

Mugabe ha promès que si perd els comicis abandonarà la presidència del país, però els antecedents de les passades eleccions fan dubtar-ne. Als comicis del 2008 Morgan Tsvangirai va derrotar Mugabe en primera volta. No obstant, es va acabar retirant davant l'onada de violència desfermada pels partidaris del president, que va acabar amb prop de 200 morts. Arran d'aquests fets i per evitar un nou bany de sang, des del 2009 Mugabe cohabita amb Tsvangirai, que l'ha acusat de ser un tirà amb obsessions megalòmanes i d'haver desencadenat la crisi humanitària que pateix el país.

A més, el rival de Mugabe ha promès reprendre els contactes amb Occident si guanya, ja que les reformes engegades pel president els últims anys van foragitar les inversions estrangeres.

Per la seva banda, el president de Zimbàbue ha declarat recentment que els homosexuals "mereixen ser castrats", segons va publicar el diari estatal Chronicle.

Segons aquestes fonts, Mugabe, en contra del recent discurs del papa Francesc en favor de la integració dels gais, va dir: "L'Església diu que l'homosexualitat és una abominació. Ho és fins i tot en la nostra pròpia cultura. Els homes que participin en aquest tipus de pràctiques mereixen ser castrats."

Diversos analistes han apuntat que la retòrica homòfoba de Mugabe, que va tenir lloc durant un míting polític a Gweru, al centre del país, buscaria captar vots a les zones rurals, marcadament conservadores i fidels al partit al poder, la ZANU-PF, la Unió Nacional Africana de Zimbàbue-Front Patriòtic.

A més de les presidencials, també se celebren eleccions legislatives i locals. Hi ha desplegats 600 observadors internacionals i 6.000 de locals per supervisar els comicis.
Anar al contingut