Dos autobusos escolars passen per davant d'un memorial a les víctimes (Foto: Reuters)
Dos autobusos escolars passen per davant d'un memorial a les víctimes (Foto: Reuters)
Newtown

L'Associació Nacional del Rifle, disposada a "contribuir" per evitar futures massacres com la de Newtown

El poderós "lobby" d'armes, que fins ara havia estat en silenci, s'ha declarat disposat a "contribuir" a evitar una altra matança com la de Connecticut. En sis mesos, el percentatge de nord-americans favorables a una restricció en l'accés a les armes ha passat del 39% a gairebé un 60%.

RedaccióActualitzat
El tiroteig de l'escola de primària de Newtown, en què van morir 20 nens i 6 adults a mans d'un exalumne del centre, podria ser el detonant d'un gir en la permissiva legislació nord-americana sobre les armes. Com a mínim, ha fet augmentar el percentatge de ciutadans favorables a restringir l'accés a les armes. Fa sis mesos, només un 39% hi estaven a favor; aquest dilluns, coincidint amb els primers funerals de les víctimes, ja són gairebé un 60%, segons les últimes enquestes.

La poderosa Associació Nacional del Rifle, el principal "lobby" d'armes, ha trencat finalment aquest dimarts el silenci que mantenia des de la matança. Quatre dies després, l'associació s'ha declarat "preparada per oferir contribucions significatives" per impedir una altra massacre. "L'Associació Nacional del Rifle està formada per quatre milions de mares, pares i fills. Estem consternats, tristos i destrossats" pels fets de Newtown, afirma en un comunicat. Aquest grup de poder també ha anunciat per divendres una roda de premsa i ha justificat el silenci fins ara per respecte a les famílies dels morts.

Ben diferent ha estat la reacció dels Propietaris de Pistoles d'Amèrica, organització que ha acusat els legisladors de ser coresponsables de la tragèdia, en no permetre la presència de pistoles a l'escola. "Els membres del Congrés i els legisladors de Connecticut tenen sang a les mans. Van prohibir les pistoles a les escoles. Són els que van declarar il·legal defensar-se amb una pistola en una escola, que és l'única manera eficaç d'enfrontar-se a un pistoler", han arribat a dir.

Associacions com aquestes s'han situat més que mai al centre de la diana de les crítiques d'una opinió pública que comença a canviar. L'alcalde de Nova York, Michael Bloomberg, ha advertit que "si aquest moment passa a la memòria sense cap acció per part de Washington, serà una taca en el nostre compromís nacional per protegir els innocents, inclosos els nens".

Al Congrés, l'Associació del Rifle tenia convençuts republicans i demòcrates, però un parell de demòcrates vinculats al "lobby" armamentístic han dit que acceptarien regular la venda, no pas de pistoles, però almenys de fusells d'assalt com els utilitzats a Newtown. Ja seria un gest en un país com els EUA, però abans caldrà treballar a la Cambra de Representants, dominada per uns republicans que aquests dies també mostren un perfil baix.
Anar al contingut