Madrid

El govern espanyol facilitarà que els propietaris recuperin els pisos que posin en lloguer i agilitzarà els desnonaments

El Consell de Ministres ha aprovat un avantprojecte de llei pel qual es modifiquen la llei d'arrendaments urbans (LAU) i la d'enjudiciament civil per, entre altres coses, facilitar que els propietaris d'habitatges de lloguer recuperin els seus immobles, encara que els seus inquilins estiguin al corrent dels pagaments, i agilitzar els processos de desnonament. A més, el govern espanyol ha aprovat una exempció en l'IRPF del 50% de les rendes derivades de transmissió de béns immobles urbans entre l'11 de maig i el 31 de desembre d'aquest any.

RedaccióActualitzat
En roda de premsa després del Consell de Ministres, la ministra de Foment, Ana Pastor, ha assegurat que aquest avantprojecte de llei, que inclou a més estímuls fiscals per fomentar el lloguer d'habitatges en mans de no residents, persegueix donar més seguretat jurídica als propietaris perquè es treguin més habitatges al mercat del lloguer i així facilitar l'accés a l'habitatge a joves, col·lectius vulnerables i famílies amb menors rendes.

Facilitar la recuperació de l'habitatge


En primer lloc, la mesura "estrella", segons Pastor, és la possibilitat que el propietari pugui recuperar l'habitatge amb un avís d'un mes d'antelació per al seu ús com a residència habitual, també per a familiars de primer grau o cònjuges, sense necessitat d'haver de pactar, com fins ara, amb l'inquilí.

A més, la nova norma redueix a la meitat les pròrrogues que s'establien per llei en els contractes d'arrendament. La pròrroga forçosa que permetia als inquilins habitar un habitatge durant cinc anys passa a tres anys, i la pròrroga tàcita de tres anys es redueix a un. D'aquesta manera, la llei només empararà els inquilins perquè romanguin a l'habitatge durant quatre anys, en lloc de vuit.

Així mateix, les parts poden pactar un increment de la renda de lloguer anual superior o inferior a l'IPC, que establia fins ara la LAU.

D'altra banda, l'avantprojecte de llei inclou una agilització dels processos de desnonament per aportar més seguretat jurídica als propietaris i introdueix exempcions del 70% en la tributació per IRPF per a propietaris no residents que posin els seus habitatges en lloguer i de fins al 100 % si aquests propietaris resideixen a la UE i no són majors de 30 anys.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut