Un grup de joves islamistes assalten l'ambaixada britànica a Teheran. (Foto: EFE)
Els joves han accedit a l'entrada principal de l'ambaixada britànica a Teheran. (Foto: EFE)
Londres

El Regne Unit evacua tot el personal de l'Iran després de l'assalt a la seva ambaixada a Teheran

El Regne Unit ha anunciat que evacua tot el seu personal de l'Iran. La decisió arriba només hores després de l'assalt a la seva legació a Teheran per part d'un grup d'estudiants islamistes ultraconservadors. Fonts diplomàtiques han indicat que el Regne Unit evacuarà aquest mateix dimecres als Emirats Àrabs Units tot el personal de la seva ambaixada a Teheran, que va ser atacada i saquejada pels manifestants radicals pròxims al règim iranià.

RedaccióActualitzat
Un primer grup de diplomàtics haurien de marxar aquest matí a bord d'un vol amb destinació a Dubai, i la resta de l'equip seguiria aquest camí durant la resta del dia, segons les fonts.

Tot plegat després que els estudiants islamistes ultraconservadors van assaltar l'ambaixada fins a tres vegades, un fet que va provocar una censura unànime de la comunitat internacional, fins i tot la censura del Consell de Seguretat de les Nacions Unides.

L'origen de la protesta eren les noves sancions imposades des de Londres pel programa nuclear iranià.

La policia va trigar moltes hores a restablir-hi l'ordre i fer fora els que van entrar a l'edifici, van cremar la bandera, van trencar finestres i van treure al carrer un retrat de la reina, entre altres coses.

El govern britànic
, reunit ahir al vespre d'urgència, ho va qualificar d'ultratge i va deixar clar que tindria conseqüències. El ministre d'Afers Estrangers, William Hague, ha avisat que hi haurà conseqüències greus. "El Regne Unit es pren aquesta acció irresponsable molt seriosament. Suposa un trencament de la Convenció de Viena, que requereix la protecció dels diplomàtics i de les seus diplomàtiques sota qualsevol circumstància", van ser les paraules del ministre Hague.

Londres va deixar clar a qui assenyalava com a últim responsable. "Considerem que el govern iranià n'és el responsable per no haver pres les mesures adequades per protegir la nostra seu com s'hauria d'haver fet", han dit Hague.

Teheran s'ha limitat a lamentar els incidents.





Anar al contingut