Barcelona

El criteri mèdic prevaldrà en les llistes d'espera de 12 operacions sense risc vital

El Departament de Salut ha modificat el sistema de gestió de les llistes d'espera perquè es tinguin en compte aspectes com la qualitat de vida o les possibilitats de supervivència. Així, el criteri mèdic serà determinant per decidir qui s'opera abans i es valoraran aspectes com ara les limitacions que la malaltia implica en les activitats de la vida diària de la persona, el dolor i la progressió de la malaltia. A més, Salut ha rebaixat de 16 a 12 les operacions amb temps d'espera garantit i ha allargat el termini per ser operat. Abans era de 6 mesos en tots els casos i ara oscil·larà entre els 6 i els 12 mesos. En queden al marge les intervencions de càncer i cardíaques, que tindran un temps d'espera de 45 dies i 2 mesos, respectivament. Com a novetat, quan s'exhaureixi el termini d'espera, el mateix departament contactarà amb el pacient per negociar una sortida a la situació.

Actualitzat
El conseller Boi Ruiz ha anunciat que els metges hauran de decidir qui té prioritat per operar-se en el cas de les intervencions urgents. Salut vol que a partir d'ara siguin els facultatius els que estableixin aquesta prioritat tenint en compte la gravetat del pacient, les seves possibilitats de supervivència, l'ús de recursos mèdics durant el temps d'espera i l'impacte que la malaltia té en activitats diàries com treballar, estudiar o buscar feina. 

Boi Ruiz ha explicat en roda de premsa que "el nou model de gestió donarà prioritat al pacient segons la gravetat de la seva malaltia i la seva qualitat de vida". Segons el conseller, el sistema canvia per compensar l'augment de les llistes d'espera i els nous criteris pretenen que, tot i que creixi l'espera, en el cas de les operacions sense risc vital no hi hagi un empitjorament del pacient.

Entre 6 i 12 mesos per a 12 operacions sense risc vital

El nombre d'operacions de malalties sense risc vital però que tenen un temps màxim d'espera garantit passa de 16 a 12.

Així, tindran un temps màxim de 6 mesos les operacions de pròtesi de maluc, pròtesi de genoll, cataractes, còlic hepàtic, les operacions d'úter i pròstata, canal carpiana, d'úter, hèrnia inguino-crural i extirpació de les amígdales.

Tindrà una espera màxim de 9 mesos l'operació d'hèrnia discal, una de les que fins ara no disposava d'aquest període garantit.

I es garanteix un termini d'entre 9 mesos i 1 any per a les operacions de lligaments del genoll i de reparació del menisc del genoll, que també són novetats a la llista.

En canvi, en queden fora intervencions com les de galindons, les vasectomies, les de varius o les circumcisions.

45 dies per operar un càncer

Salut assegura que les operacions oncològiques es duran a terme dins d'un termini màxim de 45 dies, que s'allarga fins a 60 si es tracta d'un càncer de pròstata. Segons el Departament, en el primer trimestre del 2011 el temps d'espera mitjà en casos de càncer s'ha situat en 32 dies de mitjana.

Dos mesos per operar-se del cor

Unes altres operacions amb temps d'espera garantit són les cardíaques. En aquest cas, tant si es tracta d'una operació valvular com coronària, el temps és de 2 mesos. Salut fa notar que aquest termini és quatre mesos inferior al màxim que estableix el Ministeri de Salut.

Creixen les llistes d'espera


En la mateixa roda de premsa, Salut ha informat que les llistes d'espera han augmentat un 4,6% el primer trimestre del 2011 en relació amb el mateix període de l'any passat. Així, al juny del 2010 a Catalunya hi havia 53.600 persones en llista d'espera, i la mitjana de temps que s'havien d'esperar per operar-se no arribava als 4 mesos. El desembre de 2010, el temps havia superat els 4 mesos i hi havia 56.600 persones, i al mes de juny, la mitjana ja era de 4,3 mesos d'espera, amb prop de 70.000 pacients en llista, gairebé la meitat dels quals esperen una operació d'algun dels 12 procediments amb garantia.

També ha donat les dades sobre l'espera mitjana per a operacions urgents fins al juny. Pel que fa a la intervenció per un càncer de pròstata, l'espera mitjana era de 68 dies; en bufeta, de 47; en fetge, de 38, i en el càncer de mama, de 26. I on hi havia menys espera era en les operacions del sistema nerviós central (de medul·la i cervell, per exemple), amb 21 dies. Són terminis que probablement es deuen haver allargat durant l'estiu, però que segons el Departament estan per sota dels terminis fixats.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut