Dinesh i Tarakeshwari Rathod a l'inici de la suposada ascensió a l'Everest
Dinesh i Tarakeshwari Rathod a l'inici de la suposada ascensió a l'Everest
Alpinisme

El Nepal prohibeix l'escalada a l'Himàlaia durant 10 anys a la parella índia que va simular haver coronat l'Everest

Un matrimoni indi va afirmar haver fet el cim de l'Everest al maig. El problema és que les fotos que van aportar com a prova eren massa semblants a les d'un altre escalador del seu país. Després d'una investigació, la seva mentida ha quedat al descobert

Actualitzat

Dinesh i Tarakeshwari Rathod van afirmar haver fet cim a l'Everest el passat 23 de maig, per convertir-se en la primera parella índia d'arribar junts al punt més alt del planeta. I per documentar la seva fita van exhibir a les xarxes socials una sèrie de fotografies.

Els problemes van començar quan un altre escalador indi,  Satyarup Siddhantha, va denunciar que les suposades fotografies d'aquest matrimoni de policies de l'Índia eren falses, i va presentar les seves imatges originals. La comparació de les fotos aportades pels denunciants amb les penjades a la xarxa per la parella índia evidencia l'ús d'un programa de retoc fotogràfic.

Els Rathod encara van quedar més en evidència quan altres escaladors van denunciar que l'hora en què deien haver fet cim no coincidia amb la inclinació del sol, ni l'ombra, ni tan sols el temps al cim. El 23 de maig feia mal temps a l'Everest, no pas el dia assolellat de les imatges.

El Departament de Turisme del Nepal, davant aquestes proves, ha anul·lat els certificats a nom de Dinesh i Tarakeshwari Rathod per haver coronat la muntanya i els ha prohibit l'escalada al seu país els propers deu anys. I no els prohibeix l'entrada durant 5 anys perquè són indis, i els ciutadans d'aquest país poden entrar al Nepal sense necessitat de cap permís.

Els que encara no han rebut cap càstig per aquesta mentida són els dos xerpes que suposadament va acompanyar la parella de policies indis durant la seva ascensió, Furba Sherpa i Fursemba Sherpa. Les autoritats del Nepal no han donat per tancada la investigació sobre la seva conducta i fins que això no passi no prendran cap decisió.

Anar al contingut