Pi de les Tres Branques, Castellar del Riu (Sergi Boixader)
Pi de les Tres Branques, Castellar del Riu (Sergi Boixader)

L'hivern astronòmic és aquí

Ja tenim aquí l'estació astronòmica més curta de l'any

Néstor GómezActualitzat

El solstici d'hivern ja és aquí. La nova estació astronòmica entra el 21 de desembre a les 17.28 hores. L'hivern astronòmic és l'estació més curta de l'any, amb una durada de 88 dies i 23 hores, i ens acompanyarà fins al 20 de març del 2018, equinocci de primavera. El 21 de desembre és el dia amb menys llum de l'any, amb 9 hores 11 minuts. La sortida del sol a Barcelona serà a les 8.14, i la posta, a les 17.25.

Trencant mites

  • - L'arribada de l'hivern no és fixa: L'inici de l'hivern es pot donar, com a màxim, en quatre dates diferents del calendari, entre el 20 i el 23, en funció de l'any. Normalment cau en dia 21, però cada quatre anys cau en 22. La propera entrada a l'hivern en dia 22 serà el 2019 i passarà així cada quatre anys fins al 2043. Després caldrà esperar fins al 2084 per tenir l'arribada de l'hivern en dia 20, i més enllà del 2100 perquè caigui en 23.
  • - No és el dia en què el sol surt més tard i es pon més d'hora: el dia en què el sol es va pondre més d'hora va ser el 8 de desembre, a les 17.22, mentre que el dia en què el sol es llevarà més tard serà el 4 de gener del 2018, a les 8.18.
  • - Tenir el Sol més a prop no vol dir passar més calor. És el dia en què la distància entre el Sol i la Terra és més curta, a uns 147 milions de quilòmetres. Tot i això, no en notem l'escalfor. La temperatura s'estableix a partir de l'angle d'inclinació dels rajos de Sol sobre la Terra. El sol del migdia és més baix a l'hivern, els rajos són més inclinats i la seva capacitat d'escalfar és molt menor. D'aquí que, si bé al cercle polar poden veure el sol durat sis mesos, de calor, no n'hi fa gens. Com més vertical és el sol, més càlid és l'ambient; és el que passa en les latituds baixes: zones equatorials i tropicals.

Curiositats:

  • - El dia que el Sol és més a prop de la Terra: La distància més curta entre el Sol i la Terra serà el 3 de gener del 2018: 147.097.243 km. Aquest punt de mínima distància s'anomena periheli. La diferència entre la mínima distància, d'ara, i la màxima que es dona al juny, és d'uns 5 milions de quilòmetres.
  • - És l'estació més curta de l'any: El solstici d'hivern coincideix amb el periheli, quan el Sol i la Terra són més a prop. L'orbita de la Terra a l'entorn del Sol és el·líptica, és a dir, un cercle una mica aixafat pels costats i en què el Sol està una mica desplaçat cap a un dels extrems. Per la segona llei de Kepler, la Terra es mou més ràpidament quan és a prop del Sol i va més lenta quan n'és lluny. Com que ara és més a prop, va més ràpida, i d'aquí ve que sigui l'estació astronòmica de l'any més curta.
  • - Sol de mitjanit a l'Antàrtida: Al voltant del 21 de desembre es dona al pol sud el fenomen del sol de mitjanit. El sol és visible per sobre de l'horitzó durant les 24 hores del dia.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut