La boira contaminant ofega parts de la Xina

Alberto AlcántaraActualitzat

Una espessa capa de boira contaminant "boirum" o "smog" cobreix moltes ciutats de la província septentrional xinesa d'Hebei des de fa dies. Les autoritats locals han elevat l'alerta a nivell groc i han adoptat diverses mesures de resposta d'emergència per frenar la contaminació.

A la capital provincial, Shijiazhuang, s'ha prohibit l'accés a grans vehicles i camions dièsel més enllà de la tercera carretera de circumval·lació. També s'ha paralitzat l'activitat de la construcció i l'activitat minera.

Altres ciutats com Baoding, Hengshui, Xingtai i Langfang també han emès un avís d'advertència de color groc i han adoptar mesures de reducció d'emissions pertinents.

La província compta amb un total de 207 estacions automàtiques de monitorització d'aire que cobreixen totes les comarques amb dades horàries.

La contaminació també s'estén a parts de la regió de Xinjiang, Shandong i Jiangsu. La visibilitat s'ha reduït als 20 metres, o fins i tot fins als 10 metres, com ha passat a Longkou, a Shandong.  

La contaminació de l'aire va empitjorar a principis de novembre, coincidint amb l'encesa dels sistemes de calefacció de carbó. El Centre Meteorològic Nacional preveu boira fins dissabte

Davant la creixent inquietud pública sobre la contaminació i altres riscos ambientals, la Xina ha declarat la guerra a la contaminació, comprometent-se a abandonar un model de dècades,  de creixement econòmic a qualsevol preu, que ha fet malbé gran part de les seves aigües, el cel i les terres.

Segons el Ministeri de Protecció del Medi Ambient, les concentracions de partícules respirables perilloses, conegudes com PM2.5 van caure un 17% en el primer semestre del 2015, assolint una concentració de 58 micrograms per metre cúbic. Xina no esperar complir amb l' estàndard estatal de 35 micrograms per metre cúbic fins a 2030.

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut