Temperatura global gener 2017 (Climate Central)
Temperatura global gener 2017 (Climate Central)

El gener de 2017 ha estat el tercer més càlid de la història a nivell global

Alberto AlcántaraActualitzat

El mes de gener de 2017 ha estat el tercer gener més càlid de la història a nivell global, tenint en compte la temperatura combinada de la superfície terrestre i l'oceànica. Aquest és el titular que es desprèn de l'anàlisi fet per la NOAA acabat de publicar.

La temperatura global s'ha situat 0,88º C per sobre de la mitjana del segle XX. Els únics geners més càlids van ser el de 2016 i el de 2007. Nou dels geners més càlids s'han registrat al segle XXI. El desè més càlid va ser el 1998. L'últim gener amb temperatura global més baixa de la mitjana va ser el 1976.

Superfície terrestre i superfície oceànica

Considerada per separat, la temperatura mitjana sobre la superfície terrestre s'ha situat 1,54º C per sobre de la mitjana, el tercer valor més alt mai registrat.

Zones com l'est dels Estats Units i Canadà, gran part d'Amèrica del Sud, l'est de la Xina o Austràlia o el sud d'Àfrica han marcat registres molt càlids, fins i tot alguns rècords. Destaca per valors més baixos del normal zones del centre i sud-est d'Europa.

Pel que fa a la superfície oceànica, el valor registrat ha estat el segon més càlid de la història, superant anys amb esdeveniments de Niño importants com el 1983 i el 1998.

Els càlculs de la NOAA s'ajusten als publicats per l'agència NASA, que també cataloguen aquest gener com el tercer més càlid.

Els anys més càlids

Cal destacar que 9 dels 10 anys més calorosos a nivell global s'han registrat a partir de 2005. S'hi afegeix també a la llista el 1998. Els registres es remunten a l'any 1880.  

Anar al contingut