Descàrregues elèctriques misterioses

Foc de Sant Telm a un avió

Actualitzat

Quina sorpresa van tenir aquest dimarts 26 de setembre els pilots i la tripulació del vol que anava a Còrsega quan de sobte van començar a aparèixer descàrregues elèctriques, com si fossin petits llamps, just davant del parabrises de l'avió. Les descàrregues van anar repetint-se durant una estona sense que l'avió estigués inmers en cap tempesta, ni zona de mal temps.

El foc de Sant Telm és en realitat un plasma de baixa intensitat i temperatura relativament baixa, provocat per una enorme diferència de potencial que pot estar provocada per l'aproximació d'una tempesta o la presència de cendres volcàniques en l'aire prop d'una erupció.

Aquest fenomen s'observa amb més freqüència als pals i màstils de vaixells, i es veu com una mena de llum blava o violeta que es manté força estona a la punta o als extrems més allunyats de l'estructura

aquest fenonem s'ha observat desde l'antiguitat i s'associava al patró dels mariners, St. Telm, alguns l'associen a la bona sort, però sovint quan s'obserbava es considerava un mal auguri. En realitat, es tracta d'un efecte físic d'electricitat atmosfèrica anomenat efecte corona que es pot reproduir en el laboratori i fins i tot similar al que es dona a les famoses làmperes de plasma.

A més dels màstils dels vaixells, els Focs de St. Telm apareixen sovint en antenes situades a alta montanya, en situacions que favoreixen l'augment de l'electricitat estàtica, com tempestes de neu, és el cas d'aquesta imatge de l'observatori al Mont Hoher Sonnblick a 3106 metres.

En el cas dels avions, com es pot veure,  el foc de St. Telm es veu com una descàrrega elèctrica intermitent, que prové del nas de l'avió i es propaga cap a la cua, o a vegades també a les ales. En general no provoca cap mal a l'aparell.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut