Palamós (Xavier Massó)
Palamós (Xavier Massó)

Com serà l'estiu?

Néstor GómezActualitzat

El temps d'aquest estiu, de juliol a setembre, no serà gaire diferent del dels últims anys.

Una de les preguntes més habituals per aquestes dates és saber com serà l'estació que tot just acaba d'arrencar. Els mapes meteorològics tenen un abast d'uns 15 dies, i són més fiables els primers i menys els últims. Si volem anar més enllà, cal consultar mapes de previsió estacional o mensual, com els que ofereix la NOAA o IRI, totes dues fonts americanes.

Doncs bé, a grans trets podríem dir que l'estiu serà força normal tant en precipitacions com en temperatures. Segons la NOAA, l'estiu serà tan càlid com sempre i amb les precipitacions esperades. Ara bé, si analitzem mes a mes, sembla que el juliol potser serà un pèl més plujós al Pirineu i l'agost encara més. Això vol dir que l'activitat de tempestes d'estiu pot ser activa i, segons com bufin els vents, poden sortir del Pirineu i arribar a punts del Prepirineu i la Catalunya Central. A més, aquestes tempestes podrien ser intenses i acompanyades de calamarsa.

 

 

 

 

 

Pel que fa al model IRI, de la Universitat Colúmbia, no presenta cap anomalia pel que fa a les precipitacions. Ara bé, no passa el mateix amb les temperatures: preveu en un 60% la possibilitat que sigui més càlid del que és habitual.

El temps per a la resta de juny

La calor intensa ens acompanyarà durant tot el que queda de mes. Només afluixarà entre el 26 i el 28 de juny, però tot i així, amb valors normals o un pèl per sobre. Pel que fa a les precipitacions, el paraigua farà poc servei. Potser divendres, el dia de Sant Joan, i dissabte apareguin alguns ruixats al Pirineu. La resta de zones i de dies de juny semblen força tranquils.

Anar al contingut