Barcelona viu una de les sequeres més intenses dels darrers 230 anys

La falta de pluja des de fa 14 mesos a Barcelona fa que sigui la tercera pitjor sequera en més de de dos segles

Néstor GómezActualitzat

Fa uns dies explicàvem sota el títol "36 mesos de sequera extrema o excepcional en alguns punts de Catalunya" la manca de precipitació que es dóna al país. La situació de sequera s'observa clarament amb les dades de pluja de Barcelona, que arrenquen des del 1780.

A Barcelona, la sequera actual s'arrossega des de fa catorze mesos, set dels quals considerats de sequera extrema. L'únic més plujós d'aquest 2016 va ser l'abril, però tot i així, la manca de precipitació s'acumula dins una sequera que es considera la tercera més severa dels darrers 230 anys a Barcelona, segons informa Joan Ramon Coll, membre del Centre per al Canvi Climàtic (C3). A la gràfica superior s'observa el gran nombre d'anys secs en els darrers vint anys.

Les tres sequeres més extremes a Barcelona són:

  • Sequera 1822 - 1825: amb quaranta mesos consecutius de sequera, dels quals dotze van ser de sequera extrema
  • Sequera 2006 - 2008: vint mesos de sequera, dels quals set de sequera extrema.
  • Sequera 2015 - 2016: fins al moment, catorze mesos de sequera, dels quals set de sequera extrema.

Malgrat aquesta situació de sequera meteorològica no tenim sequera hidrològica. Les reserves d'aigua es troben aquesta setmana al 63%, clarament per sota de la mitjana dels darrers 10 anys, del 75%, però encara per sobre del 60%. El 60% és clau per saltar el semàfor de sequera de color blau a verd, quan es detecten indicis de sequera i s'activen mesures preventives.

L'estudi de les sequeres a Barcelona entre el 1787 i el 2014, fet pel Centre per al Canvi Climàtic en col·laboració amb el Servei Meteorològic de Catalunya, revela que les sequeres extremes han augmentat un 13% des de la segona meitat del segle XX. L'estudi s'ha publicat aquest any a "Cuadernos de Investigación Geográfica" de la Universitat de La Rioja. L'augment de les sequeres es deu a l'increment de l'evaporació associat a l'augment de les temperatures de les darreres dècades. En el cas de Barcelona, la temperatura està pujant a un ritme de 0,47 ºC per dècada.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut