Nivell de mar a l'Estartit el 30 de novembre i l'11 de desembre. Font: Josep Pascual.
Nivell de mar a l'Estartit el 30 de novembre i l'11 de desembre. Font: Josep Pascual.

El mar puja a nivells rècord a l'Estartit

Néstor GómezActualitzat

El mar arriba als nivells més alts dels darrers 25 anys amb la darrera llevantada i de mitjana anual aquest 2014.

La llevantada de fa dues setmanes va fer que el dia 30 de novembre l'Estartit registrés el nivell del mar més alt dels darrers 25 anys, amb 70 centímetres per sobre de la mitjana, segons ens ha facilitat Josep Pascual, col·laborador del temps. El nou registre supera en 8 cm l'anterior rècord, que data de novembre de 1997, amb 62 cm. El nivell zero del mareògraf correspon al nivell mitjà del mar entre el anys 1990 i 1995.

Les causes d'aquest rècord es deu a la suma de factors com:

  • - La baixa pressió atmosfèrica, per descompressió el nivell del mar puja.
  • - Els vents de llevant, que empenyen la massa d'aigua de mar cap a terra.
  • - El mar temperat, temperatures uns 3 ºC per sobre de les temperatures normals del mar fins a 60 o 70 metres de fondària. L'aigua calenta té menys densitat i permet una major dilatació.
  • - L'entrada continuada d'aigua al Mediterrani per l'estret de Gibraltar pels vents de ponent omplen una mica més el mar mediterrani.

Tot i assolir aquest rècord, la sensació és que el mar ha estat molt més alt altres vegades, sobretot en moments de grans temporals com el de Sant Esteve de 2008. En aquell cas, les onades penetraven ben endins amb una mar molt alterada, però el nivell del mar no va pujar tant.

Camí d'acabar l'any amb rècord

Si fa uns dies comentàvem que és molt probable que l'any 2014 sigui el més càlid de la història, segons l'Organització Meteorològica Mundial, també ho serà el nivell del mar mitjà de l'any a l'Estartit. Josep Pascual afirma que "segurament acabarà l'any sent el nivell del mar més alt, com a mínim, des de l'any 1990.

 

Anar al contingut