Roma

Un possible frau de vots a Llatinoamèrica marca la recta final de les eleccions a Itàlia

Possible trama mafiosa a les eleccions italianes. El diari "La Stampa" ha destapat un cas de frau amb les paperetes de Llatinoamèrica. Segons publiquen, un polític italià, del qual no especifiquen el partit, hauria contactat amb un empresari que viu a Veneçuela i està relacionat amb la màfia N'dranghetta. La missió del clan seria apoderar-se de les paperetes que quedessin en blanc i convertir-les en vots per un partit concret. La fiscalia de Reggio de Calàbria ha confirmat la informació i investiga el cas. L'administració espera que el fet que tot s'hagi destapat impedeixi que es produeixi el frau.

Actualitzat
La fiscalia de Reggio de Calàbria, una regió del sud d'Itàlia, investiga l'intent de frau en el vot dels italians que resideixen a Llatinoamèrica. La notícia, avançada pel diari La Stampa i confirmada després per la fiscalia, marca la recta final abans de les eleccions.

Els jutges no han volgut entrar en detalls a causa del "moment delicat" davant dels comicis, però tot apunta que es tractaria d'una trama mafiosa. El diari explica que un representant d'un partit polític, del qual no es donen més dades, ha contactat amb un empresari sicilià que des de fa temps viu a Veneçuela perquè, gràcies a les seves relacions amb la N'dranghetta, la poderosa màfia calabresa amb importants ramificacions a Llatinoamèrica, aconseguís les paperetes no utilitzades.

Tot va començar quan es van interceptar algunes converses entre membres de la N'dranghetta i l'empresari sicilià sobre "la marxa de les votacions" a Llatinoamèrica. Segons "La Stampa", l'empresari havia d'aconseguir les paperetes amb l'ajuda de la N'dranghetta i la col·laboració del personal dels consolats. Un cop les tingués, les hauria d'enviar a Itàlia com un vot al partit que l'havia contactat. Es parla de la possibilitat d'aconseguir unes 50.000 paperetes a canvi de gairebé 200.000 euros.

Esperen que serveixi d'advertència

El ministre de l'Interior en funcions, Giuliano Amato, ha confirmat que la fiscalia calabresa el va informar fa uns dies de l'existència de la investigació sobre alguns intents de frau en el vot a l'estranger. Amato assegura que ha enviat una nota a tots els consolats perquè estiguin atents i vigilin de prop totes les paperetes. L'administració confia que la notícia serveixi d'advertència i permeti evitar el frau.

El dret al vot dels italians que resideixen fora del país es va introduir durant l'última legislatura en què va governar Silvio Berlusconi. Els prop de dos milions d'italians a l'estranger escullen 18 representants al Parlament, i d'aquests cinc corresponen a l'Amèrica del Sud.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut