"The Times" acusa Rajoy d'imprudent i l'insta a abandonar els empresonaments

El rotatiu critica el govern espanyol per tenir una "aparent vocació d'empitjorar les coses"

RedaccióActualitzat

"The Times" publica un editorial amb una dura crítica a la gestió que Mariano Rajoy i el govern espanyol estan fent de la crisi a Catalunya.

El rotatiu titlla la gestió de Rajoy d'imprudent i de voler empitjorar la situació:

"Des d'octubre de l'any passat, el govern espanyol ha gestionat l'espinós afer del separatisme català amb imprudència, mà dura i una vocació, aparent, d'empitjorar la situació."

 

En la mateixa línia, s'apunta la persecució dels líders independentistes per part de la policia i la justícia espanyoles:

"El president Mariano Rajoy no ha fet ni un petit moviment de debò per mirar d'entendre per què una proporció tan important de catalans vol la independència. Per contra, ha adoptat una actitud d'indignació legalista, mentre la policia i els tribunals espanyols han perseguit els referents del separatisme amb deler."

 

"The Times" li recorda a Rajoy que potser seria bo treballar per calmar els ànims:

"En un ambient més calmat, és possible que la majoria s'allunyi de la idea d'independència, a canvi de concessions a l'autogovern i el retorn a l'estabilitat."

 

La crítica puja de to quan el text parla de "pànic" i de "pèrdua d'autoritat moral":

"Mirant de fer una demostració de força, el govern de Rajoy, sembla tenallat pel pànic. Pitjor encara, perd la seva autoritat moral davant un moviment frívol que sovint no la mereix. Madrid ha de començar a parlar amb els seus oponents i abandonar els empresonaments."

 

Finalment, el rotatiu acaba parlant de la "por existencial" que té "Madrid" davant el secessionisme:

"Madrid té una por existencial del secessionisme, no només a Catalunya sinó també a Euskadi. I això no és cap excusa per tractar un moviment pacífic i una mica desorganitzat com si fos un perillós exèrcit rebel."

 

El "Financial Times" ja va advertir Mariano Rajoy el setembre passat amb l'editorial: "El temps s'acaba per a un acord amb Catalunya".

En aquest cas, el rotatiu criticava la rigidesa del president espanyol en relació amb la Constitució Espanyola i deia que si Madrid continuava tractant la Constitució com una taula de pedra en lloc de com un document viu per servir un estat modern, dinàmic i en evolució, encara que sigui un fracàs, el temps per al sentit comú passaria aviat.

A més, qualificava d'"espectacle la persecució de l'Estat de les urnes i les paperetes per a la celebració del referèndum i la contraposa a l'actitud cívica dels catalans en les seves mobilitzacions."

ARXIVAT A:
Procés catalàGovern empresonatArticle 155InvestiduraRebel·lió
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut