Sentència Gürtel: el PP, condemnat com a responsable civil i Bárcenas, a 33 anys de presó

Els jutges condemnen Francisco Correa a 51 anys de presó i Ana Mato com a responsable civil, mentre que Álvaro Pérez, conegut com "el Bigotes", queda absolt

RedaccióActualitzat

El Partit Popular ha estat condemnat com a responsable civil per la trama Gürtel. La sentència considera, per tant, que el partit de Mariano Rajoy es va lucrar amb aquesta trama i considera que el PP va crear "una estructura financera i comptable paral·lela a l'oficial almenys des del 1989".

La sentència, de 1.700 folis, fa referència al judici de la primera part del cas Gürtel, període comprès entre el 1999 i el 2005. Aquesta sentència condicionarà el procés judicial de la segona part de Gürtel, que encara no s'ha jutjat i és la coneguda com la dels papers de Bárcenas o la caixa B.

Els delictes

Els jutges consideren que es van cometre delites d'associació il·lícita, frau a l'administració pública, suborn, falsedat en document mercantil, malversació de fons públics, prevaricació, blanqueig de capitals, delictes contra la hisenda pública, tràfic d'influències, apropiació indeguda i intent d'estafa processal.

Les penes

 

La resolució imposa les penes de 51 anys i 11 mesos de presó al cap de la trama, Francisco Correa, i 37 anys i mig al seu número dos, Pablo Crespo. A l'extresorer del PP Luis Bárcenas se'l condemna a 33 anys i 4 mesos de presó i una multa de 44 milions d'euros. A la seva dona, Rosalía Iglesias, se li imposa una condemna de 15 anys i un mes, i a la dona de Correa, Carmen Rodríguez Quijano, una pena de 14 anys i 8 mesos de presó.

La sentència també condemna Ana Mato, l'exministra de Sanitat entre el 2011 i el 2014, com a responsable civil.

Altres penes que destaquen són la de l'exalcalde de Majadahonda Guillermo Ortega, a 38 anys i 3 mesos de presó; la de l'exconseller madrileny Alberto López Viejo, a 31 anys i 9 mesos; la del comptable de l'entramat José Luís Izquierdo, a 17 anys i 7 mesos; o la de l'exalcalde de Pozuelo Jesús Sepúlveda, a 14 anys i 4 mesos, entre d'altres.

Sobre el paper del PP

El tribunal considera acreditat que entre el Grupo Correa i el PP es va teixir una estructura de col·laboració estable i consistent en prestació de múltiples i continus serveis relatius a viatges, organització d'actes, dintre de l'activitat normal del partit a la Comunitat de Madrid (Majadahonda i Pozuelop) i a Castella i Lleó.

Segons la sala, es va crear un autèntic sistema de corrupció institucional

Almenys des de l'any 1996, aquests contactes comercials de CORREA amb el Partit Popular van fructificar i paulatinament es van intensificar fins al punt d'acabar convertint-se, a partir d'un determinat moment, en l'activitat negocial pràcticament principal i única de l'entramat empresarial creat ad hoc per CORREA amb els seus col·laboradors, que va anar conformant la seva estructura organitzativa i de funcionament a les característiques de l'activitat desenvolupada al voltant del Partit Popular i una buscada opacitat.

"Correlativa a aquesta activitat econòmica, CORREA mantenia una estreta i contínua relació personal, fins i tot d'amistat, amb alts dirigents del partit polític, fins al punt d'oferir-li un tracte de preferència a la seva seu central del carrer Gènova, entrant i sortint de l'edifici a discreció sense passar per cap mena de control ni escàner, fins i tot accedint lliurement al pàrquing reservat d'aquesta seu."

"Es va crear en paral·lel un autèntic i eficaç sistema de corrupció institucional a través de mecanismes de manipulació de la contractació pública central, autonòmica i local a través de la seva estreta i contínua relació amb influents militants d'aquest partit, aquí jutjats, que tenien possibilitats d'influir en els procediments de presa de decisió en la contractació pública de determinats ens i organismes públics que dirigien o controlaven directament a través de terceres persones (comunitats autònomes i municipis governats pel PP), el que li va permetre que, bé les empreses de CORREA o altres empreses terceres triades per ell, amb l'acord i col·laboració d'aquells càrrecs públics, gaudissin d'un arbitrari tracte de favor i tinguessin un domini de fet sobre la contractació pública duta a terme per les entitats públiques parasitades, tot el que complementàriament es encobria amb fórmules de dret d'aparent legalitat, però que eludien en l'essencial la normativa vigent sobre contractació pública.


El que demanava la fiscalia

Els principals encausats de la trama Gürtel, d'un total de 37 jutjats, van ser Francisco Correa, Pablo Crespo i Luis Bárcenas. Francisco Correa és el cervell de la trama, i el fiscal li havia demanat 125 anys de presó. Per a Pablo Crespo, número dos de la trama, la petició era de 85 anys de presó i, per a Luis Bárcenas, extresorer del Partit Popular, 39 anys i mig de presó.

Notícia relacionada: La maledicció del cas Gürtel: 9 morts i un coma en 3 anys

Per a Rosalia Iglesias, dona de Bárcenas, la petició del fiscal era de 24 anys de presó.

El judici s'ha convertit en un dels més llargs que s'han celebrat mai a Espanya. Ha durat un any i un mes, des del 4 d'octubre del 2016 al 17 de novembre del 2017. Un total de 125 jornades de sessions.

 

Condemnes per la trama Gürtel by Moderador Noticies Web on Scribd

 

Divisió del tribunal

Aquesta sentència ha estat envoltada per una forta tensió política però també per una destacada discrepància entre els tres magistrats responsables de la causa. El ponent conservador Ángel Hurtado, president del tribunal, s'ha mostrat contrari a la determinació dels magistrats Julio de Diego i José Ricardo de Prada d'endurir el càstig al Partit Popular.

Ángel Hurtado ha emès un vot particular en el qual rebutja condemnar el PP en considerar que no era coneixedor del que es feia a Majadahonda i Pozuelo (Madrid) perquè els seus alcaldes van actuar d'amagat del partit, de manera que no es pot provar que s'hagi lucrat.

La declaració de Rajoy

Un dels moments on hi va haver més discrepància entre els magistrats va ser quan es va cridar a declarar el president del govern espanyol, Mariano Rajoy.

Rajoy va negar haver cobrat diners de Bárcenas i va insistir que ell no s'ocupava dels afers econòmics del PP. Després de declarar a l'Audiència Nacional, va assegurar que estava content de col·laborar amb la justícia.

En l'inici de la instrucció, Luis Bárcenas va "suavitzar" la seva postura cap al PP confiant a rebaixar la seva pena i, sobretot, a salvar la seva dona, Rosalía Iglesias. Ara que Iglesias ha estat condemnada a 15 anys de presó, s'haurà de veure com reacciona Bárcenas de cara al judici dels "papers", la segona part de la trama, que se centra en la caixa B del PP.

 

La sentència de la trama Gürtel by Moderador Noticies Web on Scribd

 

ARXIVAT A:
CorrupcióPPGürtel
Anar al contingut