Luis Morcillo confessa l'assassinat de Brouard en una entrevista a "El Mundo".
Luis Morcillo confessa l'assassinat de Brouard en una entrevista a "El Mundo".
Bilbao

PSE i Amaiur demanen que s'aclareixi l'assassinat de Santi Brouard després que l'autor hagi confessat els fets

L'exempresari José Luis Morcillo Pinillos confessa en una entrevista amb el diari "El Mundo" ser l'autor de l'assassinat del dirigent d'HB l'any 1984. Tanmateix, el fiscal general de l'Estat ha descartat un nou judici a Morcillo, que va ser absolt l'any 2003.

RedaccióActualitzat
Tant el PSE com Amaiur han demanat algun tipus d'actuació de la justícia en el cas sobre l'assassinat de Santiago Brouard després que José Luis Morcillo Pinillos hagi confessat ser l'autor de la mort del dirigent d'Herri Batasuna. La portaveu dels socialistes bascos, Idioia Mendia, afirma que la fiscalia "hauria d'actuar" per si hi ha "delictes col·laterals" que no s'han encausat.

En una entrevista a ETB, Mendia ha dit que la confessió de Morcillo li ha "regirat l'estómac" i que li produeix "fàstic i ràbia" que "una persona pugui reconèixer amb aquesta impunitat la comissió d'un assassinat i que segueixi al carrer".

Per la seva banda, el diputat d'Amaiur Rafa Larreina ha reclamat l'"aclariment total" dels fets i la "reparació corresponent" a la família de Brouard. En una roda de premsa a Vitòria, Larreina ha indicat que la coalició abertzale defensa el contingut de la declaració d'Aiete i la de Guernica, en el sentit que "cal reparar totes les injustícies".

Morcillo declararà aquest dimarts per videoconferència

L'exempresari José Luis Morcillo Pinillos confessa en una entrevista amb el diari "El Mundo" ser l'autor de l'assassinat del dirigent d'HB l'any 1984. "Quan Santiago Brouard va sortir de la seva consulta li vaig disparar dos trets i després el vaig rematar a terra", explica Morcillo a l'entrevista, on demana perdó a la família de Brouard i diu que va cobrar cinc milions de pessetes. La mort de Brouard va ser reivindicada pels Grups Antiterroristes d'Alliberament (GAL).

Precisament, Morcillo declararà aquest dimarts per videoconferència sobre l'assassinat del pediatre i dirigent d'HB. El jutjat d'instrucció número 1 de Bilbao ha obert diligències després de rebre un escrit de l'excomissari José Amedo amb la transcripció d'una conversa en què Morcillo admet que va ser l'autor dels trets. L'any 2003, l'Audiència Provincial de Biscaia va absoldre Morcillo, Amedo i Rafael Masa de l'assassinat de Brouard per falta de proves.

Torres-Dulce descarta un altre judici

El fiscal general de l'Estat, Eduardo Torres-Dulce, ha descartat un altre judici a Morcillo i ha recordat que el dret penal espanyol es regeix pel principi de "non bis in idem", de manera que no es pot jutjar algú dues vegades per un mateix delicte.

Torres-Dulce ha dit que "les exigències constitucionals impedeixen que d'un fet ja jutjat pugui produir-se'n una renovació respecte a aquest judici" i ha manifestat la seva "absoluta i radical condemna" dels fets i la "solidaritat amb la víctima d'aquest delicte".

Davant de l'impediment constitucional, Mendia ha apuntat que "potser no se'l put tornar a jutjar pel mateix fet, però sí per algun altre". La dirigent socialista considera "una prova" la confessió de Morcillo perquè, per cometre l'assassinat, havia d'"estar integrat en una banda armada, segurament, o ha hagut de cometre una altra sèrie de delictes col·laterals" que encara no hagin estat encausats. És per això que demana que la família de Brouard o la fiscalia actuïn.
Anar al contingut