Barcelona

Montilla i Salmond acorden treballar conjuntament contra la crisi i també a favor de les energies renovables

El primer ministre d'Escòcia, Alex Salmond, està de visita oficial a Catalunya i ha anat el Palau de la Generalitat, on s'ha reunit amb el president José Montilla. Tots dos polítics han acordat treballar conjuntament per desenvolupar energies renovables i compartir informació sobre les mesures que han adoptat tots dos governs per superar la crisi. Salmond s'ha interessat especialment pel model d'immersió lingüística, que Montilla li ha presentat com a "exemplar", i també ha preguntat per la Corporació Catalana de Mitjans Àudiovisuals, un model que, segons ha dit, espera "posar en marxa ben aviat a Escòcia". En una entrevista a TV3 prèvia a la reunió, Salmond ha assegurat que Catalunya i Escòcia tenen punts en comú, però que el futur l'haurà de decidir cadascú pel seu compte.

Actualitzat
El primer ministre d'Escòcia, Alex Salmond, s'ha reunit aquest dilluns amb el president de la Generalitat, José Montilla, amb el vicepresident Josep-Lluís Carod-Rovira i amb la secretària d'Afers Exteriors, Rosa Clavell. La trobada, que s'ha fet al Palau de la Generalitat, ha servit per parlar de la crisi econòmica, d'energies renovables, de la immersió lingüística, dels mitjans de comunicació públics catalans i del Barça.

Salmond ha afirmat que la reunió ha estat "molt útil i formativa". El cas és que el líder escocès i Montilla han acordat ajudar-se per superar la crisi econòmica i, sobretot, per investigar temes relacionats amb les energies renovables. De fet, el president de Catalunya s'ha ofert per ser l'"amic oficial" del projecte Saltire, un premi sobre desenvolupament d'energies renovables d'origen marí en el qual ja participen 25 empreses com ara Hidroflot i Iberdrola.

El primer ministre escocès també s'ha interessat per la Corporació Catalana de Mitjans Àudiovisuals. "Ens agradaria tenir ben aviat una televisió pròpia a Escòcia com teniu aquí". Salmond es reunirà amb la directora de Televisió de Catalunya, Mònica Terribas, per saber com funciona la televisió catalana. Salmond creu que si aconsegueixen la independència aconseguiran una televisió pròpia.

Quan Montilla li ha preguntat què ha après de la visita a Catalunya, Salmond li ha respost que "el Barça és més que un club".

Cadascú que se solucioni el futur polític

Abans de trobar-se Montilla, Alex Salmond ha passat pel programa "Els matins" de TV3. Ha dit que Catalunya i Escòcia poden aprendre els uns dels altres, però, "en el camí de la independència, cadascú ha de fer el seu". Salmond considera que "hi pot haver moltes semblances entre totes dues nacions, però cada país té la seva lluita i no podem dir als catalans que facin com els escocesos".

Salmond, que és primer ministre des del maig del 2007, vol convocar un referèndum d'independència el 2010. Precisament, una de les principals diferències que ha assenyalat entre Escòcia i Catalunya és l'opinió que tenen els governs centrals respectius sobre aquest fet. Per Salmond, "no hi ha desacord entre el govern de Westminster en el fet que Escòcia és una nació i té el dret de decidir el seu futur, i això és important". "Som un partit minoritari, però ara hem d'intentar convèncer els unionistes que el referèndum s'ha de fer", ha assegurat el primer ministre escocès, que ha afegit que "farien bé de no voler la independència, però farien malament si obstaculitzessin una consulta popular perquè hi ha part del poble que vol tenir el dret de decidir el seu futur". 

Independents dins la UE i amb l'euro

Alex Salmond ha assegurat que, si ho aconsegueixen, voldrien ser independents dins la Unió Europea i també dins la Commonwealth" i que acceptarien l'euro com a moneda. El primer ministre escocès considera que "un govern que tingui més competències genera més confiança" i que "Catalunya ha demostrat la seva capacitat d'autogovern".
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut