Barcelona

Massagué anuncia avanços contra la metàstasi del càncer de mama

L'investigador Joan Massagué ha anunciat que han descobert que la metàstasi del càncer de mama es podria evitar atacant la proteïna SRC, una peça vital en l'alimentació de les cèl·lules canceroses letals que durant anys s'allotgen en estat latent en òrgans vitals, abans de manifestar-se. Massagué ha fet aquest anunci després de rebre de mans de la consellera de Salut de la Generalitat, Marina Geli, el premi Internacional de la Fundació Santiago Dexeus Font, que estava previst que li lliurés la ministra de Ciència i Innovació, Cristina Garmendia, i que pel mal temps no ha pogut viatjar fins a Barcelona.

Actualitzat
El científic ha explicat que hi ha un medicament al mercat, que s'utilitza per tractar la leucèmia mieloide crònica quan fracassa el primer tractament, que actua contra la proteïna SRC, fet que significa que "si s'elimina aquesta peça es talla el subministrament a aquestes cèl·lules latents malignes perquè visquin".

Joan Massagué ha explicat que ja s'estan dissenyant assajos clínics basats en aquesta teoria i que el millor d'aquesta situació és, per una banda, que ja hi ha una diana, la proteïna SRC, i, d'altra, un fàrmac que està en el mercat, i que ara uniran les dues coses per veure si es confirmen les seves esperances.

El científic ha recordat que la metàstasi és el que dificulta als metges el tractament del càncer i que el 90% dels fracassos es deu precisament a que a partir del tumor primari hi ha una invasió de cèl·lules distants que no s'aconsegueixen eliminar amb els tractaments actuals, i que al cap d'anys, fins i tot dècades, aconsegueixen fer colonitzacions metastàsiques en òrgans vitals.

En el seu discurs d'acceptació del premi, Massagué ha insistit que quan s'inicia un tumor cancerigen, i abans que es diagnostiqui, ja hi ha cèl·lules tumorals que viatgen a través de la circulació sanguínia a altres òrgans, i que encara que el 99,99% moren per condicions extremes, unes quantes viuran i aconseguiran infiltrar-se als pulmons, el fetge, el cervell o al ronyó per reaparèixer més tard.

La consellera de Salut, Marina Geli, ha destacat el treball dels investigadors i ha remarcat que es necessiten persones emprenedores com el doctor Massagué perquè "sense utopia, ambició i treball el món no es mou". Durant l'acte, el director del Departament d'Obstetrícia i Ginecologia i Reproducció de USP Institut Universitari Dexeus, el doctor Pedro N. Barri, ha lliurat també les beques que anualment atorga la institució a nous projectes de recerca, en cadascuna de les àrees de la salut de la dona a joves investigadors.

El doctor Massagué, que també és premi Príncep d'Astúries en recerca científica, és director del programa de biologia i genètica del càncer del Memorial Sloan-Kettering Cancer Center de Nova York i director adjunt de l'Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona, i està considerat un dels investigadors més importants en les àrees de la regulació de la divisió cel·lular i de la metàstasi del càncer.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut