Barcelona

Mas: "No es pot silenciar ni impedir votar a un poble que vol votar"

El president de la Generalitat ha dit que "és el moment que des de Madrid s'avinguin a negociar"

RedaccióActualitzat

Artur Mas ha valorat la gran V d'aquesta Diada com "un missatge d'una gran potència que a Madrid haurien d'escoltar". Per Mas, "és el moment que s'avinguin a negociar", ja que, segons el president de la Generalitat, "no es pot silenciar un poble que vol votar ni impedir votar a un poble que vol votar; és un doble error".

Després d'escoltar els organitzadors de la V, el president ha afirmat que "la crida a la unitat és fonamental i ens compromet a tots". Segons ha dit, el compromet a ell com a president, el govern, però també les forces polítiques catalanes que estan a favor de la consulta.

Mas també ha dit que la V "llança un missatge importantíssim al món" "de radicalitat democràtica i d'una voluntat de diàleg i d'entesa".

Finalment, Mas ha volgut agrair a totes les persones que s'han mobilitzat en l'acte central a Barcelona i en els d'aquesta Diada per "aquesta mostra altíssima de civisme, de bones maneres i per aquesta manera de fer les coses fins i tot joiosa. Creieu-me, és molt impactant". Alhora, també ha donat l'enhorabona a tots els organitzadors per aquesta mobilització "cívica i patriòtica".

"És quelcom emotiu, emocionant", ha admès Mas, que ha afirmat: "Em sento molt orgullós de ser el president d'aquest país. Sóc el 129è president de la Generalitat de Catalunya, tenim una llarga història darrera nostre. Però un país no és només la seva història i les seves institucions. Un país és sobretot la seva gent, I quan un president, per difícil que ho tingui, veu un país mobilitzat d'aquesta manera, amb tantes i tantes persones que es comporten de la manera exemplar, que reivindiquen drets propis, que s'expressen d'aquesta manera i llencen aquests missatges tan potents a tot el món. Creieu-me que aquest president se sent no només orgullós, sinó compromès de no decebre ningú".

El president de la Generalitat ha rebut els organitzadors de la V després que aquest any la Via Catalana 2014 ha format una senyera humana d'onze quilòmetres de llargada que ha aplegat 1.800.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, malgrat que des de la delegació del govern espanyol ho han rebaixat a 500.000, menys persones de les que s'hi havien inscrit.

La força de la V, en mans del president

Els organitzadors de la V, la presidenta de l'ANC, Carme Forcadell, la d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, i el president de l'Associació de Municipis per la Independència, Josep Vila d'Abadal, han expressat a Mas que posen a les seves mans la força de la gran mobilització popular de la V.

Abans de la reunió Forcadell, en el seu discurs des del vèrtex de la V ha fet una crida a la unitat dels partits per convocar la consulta i ha demanat: "President, posi les urnes". Forcadell s'ha dirigit als assistents a la mobilització: "Votar i guanyar el 9N està únicament i exclusivament a les nostres mans".

També ha intervingut la presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, -que ha organitzat conjuntament aquest acte amb ANC- que ha advertit que la "voluntat democràtica" d'un poble està "per damunt de l'opinió d'un tribunal partidista de Madrid", en al·lusió al Tribunal Constitucional.

Anar al contingut