París

L'OCDE augmenta una dècima la previsió de creixement de l'economia espanyola, fins al 3,3%

L'economia espanyola creixerà un 3,3% aquest any, una dècima més del que estava previst al novembre, segons l'Organització per la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE). Amb aquest augment l'OCDE equipara la seva previsió a la que va fer el mes passat el Fons Monetari Internacional. Pel que fa al 2007, l'OCDE redueix dues dècimes les previsions de creixement econòmic a Espanya i les deixa en el 3%, enfront del 3,2% de l'FMI.

Actualitzat

La forta demanda interna gràcies a la regularització extraordinària d'immigrants, les condicions monetàries i el manteniment del dinamisme al sector de la construcció expliquen l'augment del ritme anual de pujada del PIB fins al 3,5% el primer trimestre del 2006.

Per contra, el dèficit per compte corrent continuarà pujant, fins al 8,9% aquest any i fins al 9,8% el que ve, després del rècord del 7,4% assolit el 2005. Els motius d'aquesta escalada dels números vermells són principalment les pressions de la demanda, els efectes de la inèrcia i l'encariment dels hidrocarburs, que té un impacte més perjudicial per a Espanya que per a la resta països pel seu elevat grau de dependència energètica.

L'OCDE preveu un escenari en què el consum privat s'alentirà i el PIB assolit el 2005, del 3,4%, creixerà el 2006 i el 2007. Hi contribuiran el fet que s'hagin acabat els efectes positius sobre la confiança de la regularització dels immigrants, i la progressiva pujada que s'espera dels tipus d'interès del Banc Central Europeu.

Els autors de l'informe de l'OCDE avisen d'uns quants riscos per a l'economia espanyola. El primer fa referència a l'escalada dels preus de les vivendes: "Si no hi ha més moderació dels preus de la vivenda, la desacceleració de la demanda interna podria ser més limitada del que estava previst a curt termini, cosa que afegiria encara més pressions inflacionistes."

Una altra amenaça és l'encariment del petroli, que, en vista del model espanyol -de més dependència dels hidrocarburs que no pas altres països europeus- pot comportar un empitjorament del diferencial d'inflació que deterioraria encara més la competitivitat del país.

Pel que fa a la taxa d'atur, que s'havia reduït al 9,1% en el primer trimestre de l'any, seguirà baixant i se situarà en el 8,7% el 2006 i el 8,6% el 2007.

Per últim, l'OCDE creu que les previsions del superàvit dels comptes públics d'aquest any del 0,9% del PIB es podrien superar i arribar a l'1,1% que ja van assolir el 2005, tenint en compte el "robust creixement de la recaptació fiscal".

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut