Les pensions es tornaran a actualitzar amb l'IPC

Els partits encara no s'han posat d'acord sobre com ajustar els càlculs en cas de crisi econòmica

Carles CastellnouActualitzat

Les pensions es tornaran a actualitzar tenint en compte l'índex d'inflació. La majoria de grups polítics hi estan a favor, tot i que l'acord sobre el nou sistema no és, ni molt menys, complet; partits com el PP, PDeCAT, PNB o Ciutadans demanen també tenir en compte el cicle econòmic i limitar els increments en temps de crisi. D'altres, com PSOE o En Comú Podem, defensen lligar-ho a l'IPC en qualsevol circumstància.

Aquest dimarts s'ha convocat la primera reunió del Pacte de Toledo després de dos mesos, amb Pedro Sánchez de president. El canvi, però, no ha evitat que la comissió repeteixi les velles disputes. Una majoria vol tornar a vincular la pujada de pensions amb l'IPC, tal com sempre ha defensat la nova ministra, Magdalena Valerio. La presidenta de l'anomenat Pacte de Toledo, Celia Villalobos, vol aconseguir un acord de mínims de cara a la setmana que ve.

Mercè Perea, PSC:

"Mantenim la nostra posició que l'IPC ha de ser l'índex troncal"

Però alguns també volen tenir en compte la conjuntura econòmica.

José Luis Barrio, PP:

"L'economia d'Espanya, els salaris, pot haver-hi molts altres índexs de referència que es poden utilitzar"

La majoria també té clar que el dèficit de la Seguretat Social no s'ha d'eixugar abaixant les pensions, fet que suposa un alt cost social i sí trobant nous ingressos via impostos o pressupostos.

Aina Vidal, En Comú Podem:

"Hem parlat, per exemple, de l'impost sobre transaccions financeres o de la taxa de solidaritat de la banca"

Carles Campuzano, PDeCAT:

"Aquests impostos són insuficients per cobrir el dèficit del sistema de pensions"

Jordi Salvador, ERC:

"El govern espanyol ha de veure com fer-ho. Per què ha d'estar en crisi el sistema de pensions i no potser el pressupost de Defensa?"

De moment, cap membre del Pacte de Toledo és capaç de dir si el canvi de govern afavorirà o no un acord sobre pensions. En tot cas, estan més tranquils perquè els pressupostos pactats pel PP i el PNB garanteixen que les pensions s'apujaran aquest any i el que ve d'acord amb l'IPC, un acord que en cap cas es tocarà.

 

ARXIVAT A:
PensionsEconomia de butxaca
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut