Portada de "Mongolia" que mostra un pessebre amb l'emoji de la caca
La portada de "Mongolia" per la qual Manos Limpias ha interposat una demanda
Barcelona

La revista Mongolia, als tribunals: "És increïble que encara existeixi el delicte de blasfèmia"

L'editor de la revista Mongolia ha declarat com a investigat arran d'una denúncia de Manos Limpias per ofenses als sentiments religiosos

Ramon LlubiàActualitzat

Pere Rusiñol, un dels editors de la revista Mongolia, ha comparegut aquest dimecres davant el jutjat d'instrucció número 12 de Barcelona. Arran d'una denúncia de Manos Limpias, s'hi investiga si la portada de la publicació satírica del mes de desembre constitueix un delicte d'ofensa contra els sentiments religiosos. La imatge representava un pessebre amb un excrement en primer terme, on s'hi sol trobar el nen Jesús.

En declaracions a TV3, el periodista ha descrit aquest esdeveniment com un anacronisme social.

"És increïble que a l'Europa de l'any 2023, a un país de la UE encara existeixi el delicte de blasfèmia, per bé que camuflat sota la fórmula d'ofensa contra els sentiments religiosos. A França, al segle XVII, tot això ja es va eliminar."

 

Al·leguen crítica social emparada en la llibertat d'expressió

Rusiñol ha explicat al jutge que la portada "no pretenia ofendre" sinó fer "crítica social d'un ultracatolicisme que ataca els drets humans". Aquest crítica, ha defensat, "està protegida per en la llibertat d'expressió".

Rusiñol ha mostrat contrarietat pel fet d'haver-se d'enfrontar amb aquesta demanda, i l'emmarca en una problemàtica col·lectiva.

"Els periodistes, els humoristes, els activistes estem a mercè de grups reaccionaris."

 

Pere Rusiñol, alçant un puny i arrosegant una maleta, a l'entrada de la Ciutat de la Justícia de Barcelona
Pere Rusiñol, a l'entrada de la Ciutat de la Justícia de Barcelona (EFE)

 

Col·leccionistes de demandes judicials

La declaració de Rusiñol ha durat només 15 minuts i s'ha fet sense les intervencions de la part acusadora ni de la Fiscalia, que no s'hi han presentat. En aquest sentit, Rusiñol ni tan sols creu que el sindicat ultra cregui que el cas pot prosperar. Sospita que al darrere només hi ha la intenció de perjudicar la revista obligant-la a invertir temps i diners en la defensa.

El 2018, un jutjat ja va condemnar Mongolia a pagar 40.000 euros a l'extorero José Ortega Cano per vulneració del dret a l'honor en un cartell que feia propaganda de la revista.

 

 

Demanaran que la causa quedi arxivada

Rusiñol ha explicat finalment que la seva defensa demanarà l'arxiu de la causa aquest mateix dijous perquè consideren que amb la seva declaració ja ha quedat acreditat que no hi ha cap delicte a la publicació de la portada.

Darío Adanti, un altre dels editors de la revista i il·lustrador de la portada, també està investigat en aquest cas. Mongolia també haurà de fer front a una segona denúncia pels mateixos fets, interposada a Mataró per l'associació Abogados Cristianos.

 

Darío Adanti, coeditor i il·lustrador de la revista Mongolia
Darío Adanti, coeditor i il·lustrador de la revista Mongolia, en una imatge d'arxiu (ACN)

 

Condemna d'Amnistia Internacional per persecució judicial

Coincidint amb la declaració de Rusiñol, Amnistia Internacional ha qualificat de persecució judicial la situació de tots dos editors i hi ha mostrat rebuig a través d'un comunicat oficial.

La portaveu de l'entitat, Virginia Álvarez, s'ha expressat en termes semblants als dels responsables de la revista.

"Esperem que aquesta denúncia no tingui major recorregut judicial. El delicte d'ofensa contra els sentiments religiosos ha de desaparèixer d'una vegada del Codi Penal."

Amnistia Internacional considera que el fet que una publicació pugui desagradar a una part de la població "no la converteix en delicte" i destaca que organismes internacionals com el Consell d'Europa han reclamat la despenalització del delicte de blasfèmia.

ARXIVAT A:
JudicialLlibertat d'expressió Llibertat de premsa
Anar al contingut