Un corredor en la prova del quilòmetre vertical, al Mont Blanc
Un corredor en la prova del quilòmetre vertical, al Mont Blanc
Barcelona

La majoria de corredors de muntanya no s'alimenten ni s'hidraten correctament

Un estudi dut a terme per professors del grau de Nutrició Humana i Dietètica de la Universitat de Vic constata que els esportistes no cobreixen les seves necessitats energètiques

RedaccióActualitzat

Els esportistes que participen en proves d'alt rendiment no planifiquen correctament la nutrició prèvia a la carrera. Segons un estudi realitzat per professors del grau de Nutrició Humana i Dietètica de la Universitat de Vic, els esportistes no cobreixen correctament les necessitats energètiques que es generen al llarg del recorregut.

Després de fer un seguiment a 20 corredors que al setembre de l'any passat van córrer la carrera Ultra Pirineus, els professors Raimon Milà i Martí Noguera han arribat a la conclusió que la majoria de corredors de muntanya no s'alimenten ni s'hidraten correctament.

Durant aquesta prova esportiva es va poder avaluar com el tipus de menjar i beguda consumit incidia en les pulsacions, la pressió arterial, la freqüència cardíaca, la temperatura corporal i el rendiment esportiu de cada participant.

El seguiment va permetre constatar que molts corredors no planifiquen correctament els menús previs a la cursa, ja que la majoria d'esportistes van seguir una dieta que contenia menys carbohidrats dels que haurien calgut i massa greixos, i van detectar mals hàbits que exposaven els esportistes a lesions o molèsties, com ara problemes digestius, rampes o mals de cap.

A més, els corredors no van consumir prou líquids per evitar la falta d'hidratació que es produeix al llarg del recorregut i van perdre el doble de pes del que estava previst.

Problemes gastrointestinals a la majoria

Segons els resultats de la investigació fets públics per la UVIC-UCC, la combinació de la mala estratègia nutricional i la falta de líquids va generar problemes gastrointestinals en un 93 % dels esportistes que van participar en la carrera.

Aquest any, el mateix grup universitari desenvoluparà la segona fase de la investigació, que vol examinar, més concretament, l'impacte de l'alimentació dels esportistes en el seu rendiment cognitiu i determinar com afecta la cafeïna en la percepció de la fatiga.

Aquest segon estudi es durà a terme durant l'edició d'aquest any de l'Ultra Pirineus, una carrera de 110 quilòmetres que es disputarà els dies 19 i 20 de setembre al parc natural del Cadí-Moixeró.

La Fundació per a la Investigació de la Nutrició (FIN), que presideix el doctor en Medicina i catedràtic de Nutrició Lluís Serra Majem, col·laborarà i finançarà aquest projecte d'investigació.

Anar al contingut