La DO Terra Alta espera una verema "espectacular", amb més de 40 milions de quilos de raïm d'una excel·lent qualitat

ACN Gandesa.-La verema a la DO Terra Alta serà enguany "espectacular". Aquest és l'adjectiu que el Consell Regulador ha utilitzat per qualificar la collita d'aquest 2018. Arribats al 70% de la verema, s'han recollit ja 25 milions de quilos. Amb la previsió de completar la collita de les varietats més tardanes la setmana vinent, confien assolir més de 40 milions. No és la xifra prevista inicialment en una campanya que havia de ser "excepcional", després de les pluges de la passada primavera. Unes precipitacions que han ajudat decisivament a mantenir el raïm en excel·lents condicions fins a la verema. En algunes zones de la DO, però, no hi va ploure gaire i això ha provocat que les vinyes hagin patit força i el raïm no tingui el pes esperat. Per contra, aquest estrès hídric, ha permès assolir una qualitat excel·lent.

Les precipitacions de primavera havien fet preveure, d'entrada, una collita més voluminosa en termes quantitatius. "Normalment a la Terra Alta nou plou a la primavera, però enguany s'hi van concentrar les pluges. Per això, des del punt de vista vegetatiu, com de quallat del raïm i de floració va anar molt bé, fins i tot en varietats que tenen problemes de corriment -flors que no acaben generant fruit-, com les garnatxes negra i blanca, que són les més emblemàtiques", ha explicat el secretari de la DO Terra Alta, Jordi Rius. En les parcel·les on encara no ha arribat el regadiu de suport, puntualitza, els quilos de producció que s'esperaven a principis de seteembre no s'han materialitzat. "Això no té res a veure amb la qualitat", puntualitza. Aquest estrès hídric, de fet, ha resultat beneficiós en vinyes velles de varietats autòctones, com les garnatxes negres, i també la carinyena, acostumades a la falta d'aigua: "aquesta sequera li ha anat bé perquè els grans de raïm són més petits i això aporta un extra de qualitat al producte final".Així doncs, a una setmana per finalitzar la verema, acaben de començar la recol·lecció de les varietats més tardanes com la carinyena, les expectatives són altes: entre 40 i 42 milions de quilos. No s'assoliran finalment els 45 o 47 milions de quilos que s'havien estimat abans de començar la campanya. El resultat, però, estarà per sobre dels 36 milions de l'any passat i els 38 o 40 de les bones temporades dels últims temps. Dels 25 milions que ja s'han veremat, deu corresponen a la garnatxa blanca, la varietat autòctona i que més ha potenciat la DO en els últims anys. També ja ha acabat la recol·lecció del macabeu, la garnatxa negra, el syrah, ull de llebre i merlot. Segons els controls de producció posats en marxa enguany per la DO Terra Alta, amb l'objectiu de garantir la traçabilitat i aconseguir més valor afegit per als seus vins, els rendiments mitjans de les finques controlades durant els aforaments s'estan adaptant adequadament al potencial màxim admès, uns 8.000 quilos per hectàrea en les varietats negres i 10.000 en les blanques. De fet, si bé pel que fa a hectàrees plantades el negre i el blanc estan pràcticament equilibrats, pel que fa a la producció el negre domina lleugerament amb un 55%, per un 45% el blanc, que ha crescut de forma important arran de l'aposta per la garnatxa blanca. La meitat del vi que es produeix a la DO ja està destinat a l'exportació: principalment a Alemanya, Polònia, Bèlgica, Regne Unit però també als Estats Units i el Canadà. Però la gran assignatura pendent per al Consell Regulador, en termes de valorització de la producció, continua sent l'aposta per fomentar el creixement de l'embotellament de vi. "Des de fa temps que la Terra Alta augmenta el volum al mercat però hem de seguir treballant, perquè dels 40 milions de quilos de raïm que s'elaboren només s'embotellen 7,5 milions d'ampolles. El potencial de creixement que tenim en vi embotellat és exponencial", sentencia Rius.

Anar al contingut