Barcelona

Jordi Pujol demana que la moral catalana no quedi afectada pel "cas Millet"

L'expresident de la Generalitat Jordi Pujol ha reclamat que la moral de Catalunya no quedi afectada pel cas del Palau de la Música, i que els catalans no treguin la conclusió que "tot és un desastre". En el torn de preguntes durant la presentació del segon volum de les seves memòries, Pujol ha expressat "un gran dolor i una gran pena" pel que està succeint amb el Palau, i ha comparat aquest cas amb el judici de l'exprimer ministre francès Dominique de Villepin. Segons ell, tant Catalunya com França poden ressentir-se una mica pels dos casos, però ha assegurat que la "'grandeur' francesa no queda afectada" pel judici, com tampoc ha de fer-ho la catalana, tot i que sigui més petita.

Actualitzat
"Com a país, és una cosa que ens fa mal", ha admès Pujol, que no s'ha referit als convenis entre el Palau de la Música i la Fundació Trias Fargas, vinculada a CDC. Pujol ha indicat que "no cal tenir cap tipus de consideració per la gent que ha fet coses mal fetes", però al mateix temps que convé a Catalunya que es mantingui la idea que del cas del Palau no es pot treure la conclusió que tot funciona malament.

Pujol se sorprèn que Múgica negui que li va parlar de la substitució de Suárez per un militar

Jordi Pujol ha manifestat la seva sorpresa que el defensor del poble, el socialista Enrique Múgica, negués ahir que el va visitar el 1980 per preguntar-li com veuria forçar la substitució del president del govern espanyol Adolfo Suárez per un militar de mentalitat democràtica, conversa que l'expresident català revela en el segon volum de les seves memòries.

"Em sorprèn que Múgica digui això, perquè jo crec que això ja se sabia, ho sabia tothom", ha dit Pujol citant alguns llibres que narren aquests fets, entre els quals hi ha "Anatomía de un instante", de Javier Cercas, llibre que no s'ha cansat de recomanar. De fet, ha remarcat que en aquest futur govern, tal com relata Cercas, el mateix Múgica havia de ser ministre de Sanitat i Felipe González vicepresident. "Que Múgica digui el que vulgui, però és així, rotundament", ha insistit Pujol, que ha recordat que ell va rebutjar aquesta proposta perquè la va considerar antidemocràtica.

Roca va perdre el tren

Un altre dels aspectes més comentats del segon volum de memòries és el relleu de Pujol per Artur Mas, quan el mateix expresident reconeix que Miquel Roca era el seu successor natural. Com apunta en el llibre, avui ha insistit que no van coincidir els calendaris. Ha al·legat que "quan una persona perd un tren en un moment determinat, que passa cada quatre o vuit anys, pot donar-se el cas que se li faci difícil l'espera", i que la conjuntura, a més, hagi canviat totalment en passar aquest temps.

Pujol ha assegurat que ell i Roca no veien les coses exactament igual, però aquestes diferències no evitaven que s'entenguessin, i ha reiterat que la qüestió en tot això és que perquè Roca el succeís hi havia un temps d'espera llarg, i cap dels dos eren precisament joves. De tota manera, ha posat èmfasi que ell mai ha tingut cap queixa del seu llavors número 2, i ha considerat que la seva sortida de la política va ser un "gran pèrdua" per a Catalunya.
Anar al contingut