Madrid

Iglesias trasllada a Rajoy el rebuig a investir-lo i insta el PSOE a sumar cap a l'esquerra

El secretari general de Podem s'ha reunit amb el president espanyol en funcions, que abans s'ha vist amb Albert Rivera i dimecres es trobarà amb Pedro Sánchez

RedaccióActualitzat

El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, ha traslladat a Mariano Rajoy que la seva formació no donarà suport "ni per activa per passiva" a la seva investidura com a president espanyol. Rajoy ha rebut Iglesias al Congrés dels Diputats en el marc de la roda de contactes per buscar suports a la investidura.

A més d'expressar el "no" a un govern del PP, Iglesias ha posat pressió al PSOE i ha instat el secretari general dels socialistes, Pedro Sánchez, a sumar cap a l'esquerra perquè "els números donen".

"Les forces catalanes i basques poden ser partidàries que hi hagués un govern diferent del del PP. La decisió sobre aquesta possibilitat correspon al PSOE, i fa la impressió que no la preveuen. Ens agradaria que el PSOE mirés cap a la seva esquerra, perquè els números donen perquè hi hagi un govern alternatiu."

Iglesias ha explicat que no els ha arribat cap proposta del PSOE en aquest sentit, ni tampoc sobre la presidència del Congrés o els grups parlamentaris.

També ha alertat que l'abstenció del PSOE per facilitar un govern de Rajoy en minoria i evitar unes terceres eleccions, com han defensat veus com Felipe González, suposaria que els socialistes esdevinguessin "poc menys que un soci" del PP.

Com a anècdota de la reunió, el dirigent de Podem s'ha disculpat perquè ha arribat deu minuts tard a la trobada, i s'ha justificat: "Madrid em mata".

Per la seva banda, preguntat pels periodistes sobre com va la ronda de converses, Rajoy s'ha limitat a contestar "bé, bé". Després de la reunió, en un comunicat, el president espanyol en funcions ha agraït el diàleg amb Iglesias, tot i que ha servit per constatar "diferències ideològiques profundes".

Rajoy s'ha vist al matí amb el president de Ciutadans, Albert Rivera, que ha explicat que no s'oposaran a un govern del PP en minoria.

Sánchez dirà "no" a Rajoy

La ronda continuarà aquest dimecres amb el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez. Fonts socialistes asseguren que Sánchez deixarà clar a Rajoy que el seu partit votarà en contra de la seva investidura, tal com va acordar el comitè federal dissabte.

També rebutjarà obrir negociacions amb aquest objectiu i li demanarà "que s'arromangui i es posi a buscar acords".

Trobada sense foto amb Homs

Rajoy també s'ha reunit aquest dimarts amb el cap de llista de CDC, Francesc Homs, en una trobada en què no s'ha convocat als mitjans de comunicació. Fonts del PP han indicat que Rajoy ha esgrimit els seus arguments per defensar la seva investidura, entre els quals hi ha el de no repetir eleccions i tenir un govern com més aviat millor per aprovar els pressupostos de 2017 i fixar el sostre de dèficit. A diferència de les trobades amb Rivera i Iglesias, Rajoy no s'ha reunit amb Homs a les dependències del Congrés, sinó a La Moncloa.

Homs explicarà el contingut de la reunió en una roda de premsa aquest dimecres a Barcelona. Hores abans, al seu compte de Twitter, ha descartat donar suport a la investidura de Rajoy i ha apuntat que veu una alta probabilitat que hi hagi unes terceres eleccions.

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut