Miquel Iceta, aquest dimarts, a "Els matins" de TV3
Miquel Iceta, aquest dimarts, a "Els matins" de TV3
Barcelona

Iceta proposa una "reforma en paral·lel" de l'Estatut i de la Constitució

En declaracions a "Els matins" de TV3, el primer secretari del PSC ha demanat al govern que descarti la via unilateral, "que ens porta al desastre"

RedaccióActualitzat

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha afirmat que el referèndum per millorar l'autogovern, proposat aquest dilluns per Pedro Sánchez, hauria de ser la sortida al conflicte que viu Catalunya. En una entrevista a "Els matins" de TV3, el dirigent socialista ha defensat una "reforma en paral·lel" tant de l'Estatut de la Constitució.

Iceta ha explicat que dins de la Carta Magna hi cap més autogovern per a Catalunya, però ha afegit que seria positiu que hi hagués una renovació: "La Constitució farà ara 40 anys i només s'han fet un parell de reformes molt petites, però no una revisió."

El líder dels socialistes catalans ha indicat que cal buscar punts d'entesa, però ha volgut deixar clar que el govern de la Generalitat hauria de renunciar a la via unilateral:

"Nosaltres fem una proposta molt determinada: fem un nou acord sobre autogovern i posem-lo a votació. (···) El que nosaltres sí diem és que el que cal descartar és les vies unilaterals o il·legals que ja s'han vist que ens porten al desastre. El que volem és diàleg polític, negociació, per arribar a un pacte. I sabent que un pacte sòlid requereix d'una àmplia majoria que li doni suport."

En tot cas, Iceta ha reconegut les dificultats per acostar posicions i trobar una sortida que aplegui aquesta majoria:

"El que sigui que proposem necessita, com a mínim, dos terços de suport al Parlament. El que sigui. I en aquests moments, malauradament, probablement no hi ha una proposta que tingui dos terços de suport del Parlament de Catalunya. L'hem de buscar. No la té la reforma estatutària però tampoc la té la independència."

I es pregunta:

"Si per reformar l'Estatut necessitem un mínim de dos terços, per una reforma radical, un trencament irreversible, faríem amb menys? (···) Hi ha molta gent que diu: 'tenim un problema amb la resta d'Espanya', oblidant que tenim un problema previ, que és la necessitat de posar-nos d'acord Catalunya endins (···) Que la primera pregunta sigui si trenquem em sembla fatal. Hauria de ser si podem encaixar millor."

Iceta ha dit que el referèndum hauria de ser sobre l'enfortiment de l'autogovern, perquè, segons ell, "un referèndum sobre la independència no seria una solució, ja que dividiria la societat catalana."

Sobre la conferència que el president de la Generalitat, Quim Torra, pronunciarà al Teatre Nacional de Catalunya per anunciar l'estratègia del seu govern per als pròxims mesos, el primer secretari del PSC espera que no sigui tan radical com per tancar les possibilitats de diàleg:

"Veuríem molt bé que el president s'adrecés al conjunt del país. Que no parlés pensant només en la meitat. I sigui quina sigui la seva proposta, que no tanqui la porta al diàleg. El que demanem és ben senzill i de sentit comú."

 

ARXIVAT A:
Miquel IcetaPedro SánchezQuim TorraProcés catalàPSOEPSC
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut