Sant Joan Despí

Cunillera defensa el diàleg i demana estendre'l a la reforma de la Constitució

Actualitzat

La delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, ha insistit en la necessitat que la Generalitat i el govern espanyol dialoguin. Cunillera s'ha mostrat partidària que aquest diàleg propiciï la reforma de la Constitució i de l'Estatut per "fer possible que Catalunya estigui còmoda" a l'Estat.

Cunillera ha fet una crida a tots dos governs a aprendre del que es va fer malament l'any passat. Segons la delegada de l'executiu espanyol, una reforma constitucional ha de permetre "més desenvolupament, més convivència i més tolerància" i acostar el text a les noves generacions:

"Jo vinc del postfranquisme i, per tant, l'aproximació que jo faig a la Constitució no pot ser igual que la de les generacions més joves. I tenen dret a fer a fer una Constitució que els permeti uns altres 40 anys de més desenvolupament, de més convivència, de més tolerància"

En una entrevista al programa "Més 324", Cunillera ha lamentat l'absència de la Generalitat a les trobades multilaterals de finançament autonòmic, que ha qualificat de "bastant incomprensible". A més, ha valorat el diàleg que ofereix el govern de Pedro Sánchez:

"El Partit Socialista sempre ha posat les seves propostes en forma d'un paper, bé sigui la Declaració de Granada, la reforma constitucional,... Parlem-ne. Perquè, si tu dius és impossible... home, si no ens hi posem, sí. Si no ens hi posem, és impossible. Ara, si ens hi posem, sempre hi haurà una possibilitat. Intentem-ho"

 

 

En l'entrevista, Cunillera també ha negat que l'opció de tornar a aplicar l'article 155 estigui sobre la taula:

"Hi ha gent que li agradaria dir que el 155 és una amenaça. No, en aquest moment el que hi ha són propostes de diàleg"

Sobre el fet que un jutjat estigui investigant a policies per la seva actuació l'1-O, ha destacat que és la "demostració que la justícia funciona de manera independent".

No assistirà a la Diada si no es dirigeixen a "tots els catalans"

Cunillera ha assegurat que no assistirà als actes de la Diada "si no hi tenen cabuda" tots els catalans. La delegada del govern espanyol ha defensat que l'Onze de Setembre és la "festa nacional de tots els catalans", per la qual cosa demana que els actes siguin per al conjunt de la societat i no solament per als independentistes.

"Espero que el que es programi per aquests dies sigui una festa on tots hi tinguem cabuda: els que pensin d'una manera i els que pensin d'una altra. Si tots hi tenim cabuda, jo hi seré. Si no, és evident que no hi seré"

En aquest sentit, ha criticat que els actes institucionals que organitzen conjuntament la Generalitat i el Parlament incloguin una marxa dedicada a la llibertat dels dirigents sobiranistes empresonats. "Aleshores, gaire institucional no ho serà", ha dit Cunillera.

ARXIVAT A:
Procés catalàArticle 155Constitució espanyola
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut