Internet de les coses
Internet de les coses
Barcelona

Experts alerten de perill de col·lapse del Wi-Fi per la internet de les coses

Els investigadors busquen conscienciar la indústria i la població sobre les conseqüències d'un creixement exponencial de la tecnologia sense fil

RedaccióActualitzat

Investigadors del grup d'investigació Wireless Networks Research Group de l'Internet Interdisciplinary Institute (IN3), de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), han advertit del perill de col·lapse del Wi-Fi en un futur pròxim per la creixent evolució de la internet de les coses.

En un manifest penjat en el bloc del grup amb motiu de la segona edició de l'Internet of Things Solutions World Congress, el congrés mundial d'aquest sector emergent, que s'ha celebrat aquesta setmana a la Fira de Barcelona, els investigadors busquen conscienciar la indústria i la població sobre les conseqüències d'un creixement exponencial de la tecnologia sense fil.

També alerten que l'auge de les ciutats intel·ligents, "smartcities", augmenta aquest perill "si no hi ha una regulació correcta".

Segons aquests experts, està previst que el 2020 en el món hi haurà 50.000 milions de dispositius connectats a internet, amb una mitjana de set aparells per habitant.

El grup d'investigació Wine, que compta amb una desena d'experts, aborda temes d'enginyeria i telecomunicació, i una de les seves principals línies de treball són els efectes industrials de la internet de les coses.

Els membres del grup tenen experiència internacional, publiquen en revistes de prestigi, disposen de més de trenta patents i mantenen relacions amb els grans operadors del sector.

Segons el document, "la progressiva implantació de la internet de les coses aportarà evidents millores a la societat, però també comportarà una connectivitat massiva".

"I moltes empreses que operen amb la tecnologia sense fil, afegeix, volen utilitzar les bandes de lliure utilització, aquelles per on qualsevol persona pot transmetre lliurement i per les quals opera la tecnologia Wi-Fi".

Per això, adverteixen que "sense els mecanismes adequats pot passar que aquestes bandes estiguin cada vegada més congestionades, ja que l'ús massiu d'aquesta tecnologia pot saturar l'espectre de comunicació, fins al punt que el Wi-Fi es podria arribar a col·lapsar".

Els experts demanen a les empreses implicades "que treballin en els mecanismes de regulació necessaris que evitin problemes futurs als usuaris".

Segons Xavi Vilasojana, investigador principal del Wine i exprofessor visitant de la Universitat de Berkeley, el document té per objectiu "donar a conèixer una problemàtica amb la qual ens trobem des de l'àmbit de la investigació en els últims temps, i de la qual les empreses del sector són plenament conscients".

"Cal poder parlar d'aquestes coses obertament per a així generar un debat que ens ajudi a tots a trobar els mecanismes adequats per aconseguir una cohabitació correcta a la xarxa entre la ciutadania i la indústria", ha defensat Vilasojana.

Anar al contingut