El Port de Barcelona ja connecta en tren amb França, però el camió encara domina el transport

A Catalunya, la majoria de transports de contenidors cap a Europa es fan per carretera perquè falten infraestructures ferroviàries i el Corredor Mediterrani presenta un retard crònic

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Òscar Armengol

Periodista de la secció d'Economia de TV3

Actualitzat

El tren de l'increment de la quota ferroviària avança, però ho fa molt lentament. Entre els obstacles que es troba, la infraestructura, però també el temps, els costos i la falta d'oferta, que fan que el ferrocarril encara no sigui prou competitiu. El Port de Barcelona ha estrenat aquest dimecres un primer servei regular de trens de mercaderies per connectar-se amb França. I que això sigui notícia és, també, el símptoma d'un problema no resolt; l'endarreriment crònic d'aquesta modalitat de transport.

A Catalunya, els trens de mercaderies que connecten amb Europa són molt pocs. La majoria de viatges es fan per carretera perquè falten infraestructures ferroviàries i el Corredor Mediterrani presenta un retard crònic
 

Connexió amb Tolosa i Lió

Aquest dimecres ha sortit el primer tren amb contenidors marítims entre el Port de Barcelona i Tolosa de Llenguadoc. N'hi haurà tres cada setmana. I un quart a Lió. Combois més llargs que els habituals, 750 metres, i amb una sola locomotora de principi a fi, no cal canviar-la a la frontera com fins ara.

El nou servei traurà 800 camions de la carretera i reduirà un 10% les emissions, explica Jordi Torrent, cap d'Estratègia del Port de Barcelona:

"Ara hi ha 20.000 contenidors que surten del port cap a França, el 100% en camió. Ara, una bona part podrà fer-ho en tren, i esperem que això esperoni les empreses franceses a utilitzar més el port de Barcelona i ens convertim, d'alguna manera, en un port també francès."

Però el tren no és tan ràpid com el camió: ha de compartir via amb l'AVE. I els nous accessos al Port tardaran, tot just s'ha licitat la redacció del projecte.

"De vegades, un tren passa més estona a la terminal portuària que en el seu el recorregut real. Hi ha trajectes curts que poden durar tres hores, però pots tardar més per a portar el tren de can Tunis fins a la terminal del port", explica Xavi Moliné, director general APM Terminals Spain Railway.

Jordi Torrent admet les dificultats. "Tens l'alta velocitat de passatgers i les mercaderies per la mateixa línia, uns van a 200 o 300 quilòmetres per hora, els altres a 120, i no és fàcil fer-ho tot compatible", diu. 
 

Les mercaderies, encara en camió

De moment, el procés de descarbonització de l'economia tampoc arrenca del tot. I és que el transport per carretera --sigui particular o de mercaderies-encara representa dos terços de tot el consum de petroli a Espanya, un 67%. L'activitat industrial és un 16%.

La fórmula per retallar el consum de carburants passa per activar l'alternativa del ferrocarril, però el camió es manté com el més utilitzat a Espanya, amb una quota ferroviària estancada per sota del 5%. És més baixa encara si hi sumem el transport internacional. I molt lluny de la mitjana europea: a Alemanya està al voltant del 20%.

Per connectar amb la resta d'Europa només hi ha una línia d'ample internacional, remarca Moliné: 

"El que ens diuen els clients és que tenes dos tipus de mercaderies; les urgents i les que no ho són tant. I diversifiquem, amb camió directe o per tren."

Sergi Saurí, director del CENIT i professor de la UPC, assegura que el gran repte "és millorar la capacitat de la infraestructura. Hi ha molts punts concrets on hi ha colls d'ampolla. I avui, quan parles amb les empreses i preguntes perquè no utilitzen el tren per transportar mercaderies, et diuen que no hi ha oferta."

Un altre factor, la falta d'oferta. Tot i la liberalització del 2004, als nous operadors els costa guanyar terreny. Entrar a operar i oferir serveis de transport no sempre és fàcil ni barat.

Sergi Saurí, director del CENIT i professor de la UPC, ho argumenta. "Quan un operador decideix entrar en el mercat, la inversió és important. Ara, un únic operador, Renfe Mercaderies, ocupa una gran part del mercat. I a més, tenim una quota ferroviària baixa", apunta. Saurí destaca que "s'han fet esforços, però si veiem els resultats, veiem que la quota ferroviària s'ha mantingut pràcticament igual, en el 5%."
 

Compromís amb Brussel·les

El transport de mercaderies per tren és una aposta que ha revifat els últims mesos, lligada, paradoxalment, als peatges. El govern espanyol s'ha compromès de manera expressa amb Brussel·les a incrementar la quota del tren. És la penyora acordada per desfer un altre compromís, el de reimplantar el pagament per ús de la carretera en vies d'alta capacitat com autovies i autopistes.

La reintroducció dels peatges figurava en l'acord signat per Espanya per a rebre els fons europeus Next Generation, però el debat va reobrir-se en plena campanya de les últimes eleccions.

Davant la polèmica, el govern espanyol va fer-se enrere, i a canvi, s'ha compromès a potenciar l'ús del tren i les anomenades "autopistes" ferroviàries, per a connectar punts logístics. Faltarà veure si amb això n'hi haurà prou perquè el ferrocarril avanci al camió.  

ARXIVAT A:
Infraestructures
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut