Rajoy deixa enrere Cifuentes i busca el seu relleu (EFE)
Rajoy deixa enrere Cifuentes i busca el seu relleu (EFE)
Madrid

El maldecap de Rajoy per rellevar Cifuentes a la comunitat i al PP de Madrid

La prioritat més urgent és trobar nou candidat a presidir la Comunitat de Madrid però també ha de solucionar la crisi madrilenya al partit

Judith CasaprimaActualitzat

Cristina Cifuentes va presentar la dimissió com a presidenta de la Comunitat de Madrid, però de moment no ha dit res de renunciar a la presidència del partit a Madrid.

Des de Génova algunes veus creuen que Cifuentes ha d'abandonar la presidència del PP a Madrid.

És Mariano Rajoy qui ha de decidir, com a president del partit, quines peces ha de moure per substitur Cifuentes a la presidència de la comunitat i del partit a Madrid. A la Comunitat de Madrid Rajoy podria estar sospesant dues opcions: la d'un candidat de transició que cobreixi l'any que falta fins a les pròximes eleccions autonòmiques del maig del 2019, o llançar, com en una precampanya, un candidat encarat als comicis.

Malgrat que la prioritat és la del govern autonòmic de Madrid, que segons fonts del PP s'hauria de resoldre poc després del 2 de maig, Rajoy també ha de trobar una solució a la situació del PP madrileny. Encarar la crisi a Madrid i plantejar-se quines repercussions tindrà tot plegat en el PP arreu d'Espanya.

I en aquest sentit, el coordinador general del PP, Fernando Martínez-Maillo, ha admès aquest dijous a les portes del Congrés que el PP de Madrid també necessita una renovació.

"El PP de Madrid també ha de començar una nova etapa, esperarem a veure el que passa. Un punt i a part, una nova etapa. Encara no s'ha pres cap decisió."

Fernández-Maíllo ha assegurat que encara no n'han parlat amb Cristina Cifuentes. Mentrestant ha confirmat que l'expresidenta continuarà com a diputada autonòmica, tal com ella ha demanat.

 


L'exministre d'Afers Exteriors espanyol José Manuel García-Margallo ha anat més lluny i ha dit a "El matí de Catalunya Ràdio" que després de la renúncia "Cifuentes ha d'abandonar la política i el PP s'ha de regenerar; si no, Cs se n'aprofitarà". Ha afegit que a partir d'ara cal pensar en les eleccions municipals de l'any que ve.

Els candidats a la Comunitat de Madrid

El coordinador general del PP, Fernando Martínez-Maillo, ha dit que el partit presentarà un candidat a la presidència de la Comunitat de Madrid els pròxims mesos.

 

I ha afegit que compten amb la "garantia" de Ciutadans, que donarà suport al candidat que proposin. El secretario general deCs, José Manuel Villegas, ha corroborat l'acord amb el PP puntualitzant que "si el PP proposa un candidat net" tindrà el vot taronja.

Les travesses dels possibles candidats al càrrec s'han desfermat en el mitjans de Madrid. A més del president en funcions Ángel Garrido, que es considera "el relleu lògic" de Cifuentes, hi ha un altre candidat, Pedro Rollán, que alguns cercles veuen com a alternativa.

Actualment és el conseller de Medi Ambient i va destacar a l'alcaldia de Torrejón per la seva politica d'immigració i integració. Es va veure esquitxat per l'operació Púnica però no va ser mai imputat.

Un tercer en discòrdia entre els candidats és Juan Antonio Gómez-Angulo, ex-secretari general per l'Esport i ara diputat a l'Assemblea de Madrid, i home de més confiança de Mariano Rajoy.

Garrido, en funcions

Ángel Garrido és el president en funcions de la Comunitat de Madrid després de la dimissió de Cristina Cifuentes al càrrec. Aquest dijous presidirà la reunió extraordinària de Consell de Govern.

 


El conseller de la Presidència i Justícia, i portaveu del govern madrileny, ocupa provisionalment el càrrec en no haver-hi vicepresidència, segons recull la llei de govern i administració de la Comunitat de Madrid. La mateixa llei estableix que el president en funcions no "podrà ser sotmès" a cap moció de censura ni qüestió de confiança.

Queda desactivada la moció de censura presentada pel PSOE, a la qual Ciutadans ja va anunciar que no donaria suport.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut