Sánchez aprova els pressupostos al Congrés i encara un final de legislatura més còmode

Esquerra vota sí a canvi d'un altre compromís de l'executiu espanyol: paralitzar el projecte de la línia de molt alta tensió a la comarca de la Selva

Actualitzat

El Congrés dels Diputats ha aprovat per una àmplia majoria els pressupostos generals de l'Estat per al 2023.

El projecte ha comptat amb el vot a favor d'Esquerra Republicana, tot i que els seus 13 diputats no eren necessaris perquè tiressin endavant.

Hores abans de la votació, Gabriel Rufián ha anunciat des de la tribuna el "sí" de la formació, i ha argumentat què els ha fet triar aquesta opció:

"Això és el que ha aconseguit ERC en aquests pressupostos generals de l'Estat a canvi del seu vot: la paralització de les obres de la MAT a Girona, la creació d'un mecanisme de control de les infraestructures, que realment sigui la Generalitat qui controli l'agenda de les principals infraestructures compromeses per l'Estat a Catalunya."

A banda, Rufián ha assegurat que es destinaran 24 milions d'euros a les comunitats autònomes i es garantirà el finançament necessari a la Generalitat per desenvolupar un pla bucodental incorporat al sistema nacional de salut, una esmena pactada amb Més País.

Igualment, s'ha acordat la transferència de quatre casernes de la Guàrdia Civil abandonades, entre les quals hi ha les de Sabadell, Sant Quintí de Mediona i Vilafranca del Penedès.

També l'aportació estatal de 40 milions d'euros a l'Autoritat de Transport Metropolità per finançar el transport de viatgers, 60 milions d'euros per al hub audiovisual Catalunya Media City, 7 milions d'euros per a la investigació científica o 43 milions d'euros per a actuacions de transició energètica en edificis dels Mossos d'Esquadra i la renovació de la flota de vehicles.

Gabriel Rufián, a la tribuna d'oradors del Congrés
Gabriel Rufián ha justificat el vot a favor d'ERC dient que el partit "milita en la utilitat" (Europa Press/Carlos Luján)

L'acord amb el govern espanyol per transferir 900 milions perquè la Generalitat executi inversions pendents de l'Estat a Catalunya ja semblava acostar els republicans cap al sí.

Entre els convenis signats hi ha l'execució de les actuacions al Maresme derivades de la cessió de l'N-II, amb una aportació plurianual de l'Estat de 384 milions d'euros. També un conveni per a actuacions de millora de la connectivitat de l'AP-2 i l'AP-7, amb una aportació plurianual que arriba fins als 250 milions d'euros.

També hi han votat a favor el PDeCAT i EH-Bildu.

Els pressupostos, amb suport per sobre de la majoria absoluta

Perquè el projecte de llei tirés endavant necessitava tenir més vots a favor que en contra i l'executiu espanyol ja els havia aconseguit: també ha comptat amb el suport del PNB, Coalició Canària, Més País, Compromís i el Partit Regionalista de Cantàbria.

En total, els comptes s'han avalat amb 187 vots a favor, davant de 156 en contra i una abstenció, la del BNG.

Han rebutjat els pressupostos el PP, Ciutadans, Vox, Junts, la CUP, el Fòrum Astúries, els dos diputats de Navarra Suma expulsats d'UPN i el de Terol Existeix.

el president espanyol, Pedro Sánchez i la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, satisfets per l'aprovació
El president espanyol, Pedro Sánchez, i la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, satisfets per l'aprovació (EFE/Kiko Huesca)

Ara el projecte es remetrà al Senat per completar la tramitació, amb la previsió que els pressupostos puguin entrar en vigor l'1 de gener.

Si s'aproven, seran els tercers pressupostos consecutius que tira endavant el govern espanyol i, previsiblement, els últims, perquè els comptes del 2024 coincidiran, segons indica el calendari, amb la dissolució de les Corts i la campanya electoral.

Pedro Sánchez ha destacat que l'aprovació és "una victòria de l'entesa entre dispars i distants" a favor de "l'interès general" i ha agraït que hi hagi "estabilitat" en temps "d'incertesa".

Aplaudiments al Congrés després de l'aval als pressupostos per al 2023
Aplaudiments al Congrés després de l'aval als pressupostos per al 2023 (EuropaPress/Alejandro Martinez Veles)

La ministra d'Hisenda i Funció Pública, María Jesús Montero, ha destacat que feia deu anys que no s'aprovaven tres pressupostos seguits. "Això significa que aquest govern ha aconseguit una estabilitat que molts governs anteriors amb grans majories no havien assolit".

Amb els comptes aprovats, Sánchez podrà arribar amb estabilitat al segon semestre del 2023, quan Espanya assumirà la presidència de torn del Consell de la Unió Europea.

68 esmenes durant el tràmit parlamentari

Durant els darrers dos dies, els pressupostos han incorporat 68 esmenes al projecte governamental, 38 dimarts i 30 més dimecres.

En la jornada de dimecres, no s'ha introduït cap esmena amb el vot en contra del PSOE o Unides Podem, un fet que ha evitat un sobresalt com el de dimarts, quan el PNB va aconseguir aprovar una esmena que destina set milions a campaments de refugiats saharauis.

ARXIVAT A:
SedicióPedro SánchezPressupostos Generals de l'Estat
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut