Pamplona

El "chupinazo" dóna el tret de sortida a uns Sanfermines que comencen tenyits de tragèdia

Els Sanfermines han començat aquest diumenge amb el tradicional "chupinazo" però poc després l'alegria inicial s'ha vist enrarida per la notícia d'una mort. Un jove s'hauria precipitat des de la zona superior de les muralles de Redín caient a l'altura del portal de França en circumstàncies que investiga la policia. La víctima anava indocumentada i, segons sembla, era de nacionalitat estrangera, probablement irlandès. La notícia s'ha conegut al voltant de les dues de la tarda però el jove podria haver mort hores abans. El dispositiu sanitari especial ha atès, a més, unes 200 persones de diverses ferides lleus.

Actualitzat
Pamplona ha començat amb mal peu els vuit dies de Sanfermines. Només dues hores després del tradicional "chupinazo" s'ha sabut que un jove havia mort en caure des de les muralles de la ciutat. La Policia Nacional i la Científica investiguen els fets per determinar les circumstàncies en les quals s'ha produït el succés. El jove, suposadament de nacionalitat irlandesa ja que l'únic document que portava a sobre era una targeta d'un banc d'aquest país, podria haver mort de matinada i el seu cos faria hores que estaria on finalment l'han trobat.

El cadàver no presenta signes de violència i, a l'espera dels resultats de l'autòpsia, que es practicarà aquest dilluns, fonts policials descarten la participació de terceres persones. Els agents treballen per localitzar la persona que, segons els testimonis, acompanyava la víctima. Se suposa que tots dos s'allotjaven en un hotel al voltant de Pamplona.

Un "chupinazo" multitudinari

La regidora de Nafarroa Bai a l'Ajuntament de Pamplona, Uxue Barkos, ha estat l'encarregada aquest any de llançar el petard des del balcó del consistori que dóna el tret de sortida als Sanfermines. A baix, més gent que mai s'ha sumat a la festa i ha omplert la plaça i els carrers adjacents. Després del "chupinazo", tothom s'ha posat el mocador vermell al coll i no se'l trauran fins d'aquí vuit dies, quan arribi l'hora de cantar el "Pobre de mí", que posa el punt final a aquestes festes.

L'alcaldessa de Pamplona, Yolanda Barcina, ha instat ciutadans i visitants a mostrar la seva "alegria multitudinària" i celebrar una "festa compartida". Barcina ha destacat que a l'inici d'aquests Sanfermines "hi ha més gent" de l'habitual en coincidir amb un dia festiu. La capital navarresa, però, no ha estat l'únic punt que ha viscut el llançament del coet anunciador de les seves internacionals festes. El "chupinazo" també ha esclatat en el cel de punts tan distants com Saragossa, Bilbao o Torun, ciutat polonesa que, junt amb Pamplona protagonitza una candidatura conjunta per a ser Ciutat Europea de la Cultura el 2016.

Les celebracions pròpies del "chupinazo" han provocat ferides lleus a unes 200 persones, que han estat ateses per membres de la Creu Roja i l'Associació DYA. La majoria s'havien tallat amb vidres o presentaven traumatismes. També s'han registrat marejos, pèrdues de consciència i intoxicacions etíliques. La majoria dels afectats han estat atesos a zones pròximes a la plaça de l'Ajuntament, on es concentra la major part de gent durant el tret de sortida de les festes. Només una quinzena de persones han hagut de ser traslladades a diferents centres hospitalaris.
Anar al contingut