Els investigadors han identificat el paper clau d'un enzim
Els investigadors han identificat el paper clau d'un enzim

Descobreixen el paper clau d'un enzim en el creixement dels tumors i en la metàstasi

L'estudi d'investigadors catalans pot donar lloc a fàrmacs per atacar el càncer i la resistència a la quimioteràpia

Xavier DuranActualitzat

Investigadors catalans han descobert el paper clau d'un enzim implicat en el desenvolupament del càncer i la metàstasi i en la resistència d'alguns tumors a la quimioteràpia. Per als investigadors, es tracta d'un descobriment que pot donar lloc a nous fàrmacs per a noves teràpies.

L'estudi ha permès identificar el paper de l'enzim anomenat USP27X en el mecanisme que proporciona a les cèl·lules tumorals la capacitat d'envair el teixits veïns i formar metàstasis. El procés s'anomena de Transició Epiteli-Mesènquima o EMT per la seva sigla en anglès. A les cèl·lules canceroses, l'EMT és controlat per la proteïna Snail1.

A les cèl·lules sanes, aquesta proteïna té una vida curta. Una altra proteïna anomenada ubiqüitina les marca perquè sigui eliminada dintre de la cèl·lula mateix. Però a les cèl·lules canceroses la seva degradació es frena. I els investigadors han descobert que això és degut a l'enzim USP27X, que elimina les ubiqüitines. D'aquesta manera no poden assenyalar les proteïnes que s'han de destruir. L'estabilitat de la Snail1 augmenta i això li permet promoure el creixement de les cèl·lules tumorals i la metàstasi.

L'equip que ha dut a terme dintre del Programa de Càncer de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) ha estat liderat per Víctor M. Díaz, de la Universitat Pompeu Fabra, i Antonio García de Herreros, de l'IMIM. També hi ha participat Joaquín Arribas, del Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO) . S'ha publicat a la revista "Cancer Research".

Els autors han vist que en cèl·lules de càncer de mama i de pàncrees hi ha una correlació entre els nivells de Sanil1 i d'USP27X. Això i altres proves descrites a l'article els han permès concloure que la USP27X és essencial per controlar la Snail1. Per això, podria servir de diana terapèutica per frenar l'expansió dels tumors, com explica Díaz:

"Si inhibim USP27X podrem regular els nivells de Snail1, i per tant controlar els seus efectes negatius en la proliferació, la invasió i la metàstasi. USP27X és un enzim i per tant podrem dissenyar inhibidors que en el futur permetrien restaurar els nivells de Snail1 i bloquejar la EMT."

Revertir la resistència a la quimioteràpia

El grup dels doctors Díaz i Garcia de Herreros ja estan treballant en la recerca de molècules inhibidores del USP27X. Però aquest enzim té un altre paper, relacionat amb la resistència a fàrmacs associada a l'expressió de Snail1. Les cèl·lules de càncer de mama poden esdevenir resistents al tractament amb cisplatí, un fàrmac sovint utilitzat per combatre aquest tipus de càncer. Segons Guillem Lambies, de la UPF i l'IMIM i primer signat de l'article, inhibir l'enzim també tindria efectes sobre això:

"Quan inhibim la USP27X som capaços de revertir la resistència al tractament amb cisplatí i novament fer sensibles les cèl·lules tumorals. Aquests resultats obren la porta a generar fàrmacs que en inhibir la USP27X puguin combatre la quimioresistència."

El mateix grup i Joaquín Arribas, del VHIO, han analitzat l'expressió de les proteïnes Snail1 i USP27X en tumors derivats de pacients amb càncer de mama. La correlació positiva es produeix sobretot en els tumors més agressius, anomenats triples negatius. Són especialment resistents a la quimioteràpia i tenen un pitjor pronòstic. Els investigadors creuen que nous fàrmacs dissenyats per inhibir l'activitat de la USP27X poden tenir un futur prometedor sobre aquests tipus de tumors.

ARXIVAT A:
CiènciaSalutCàncer
Anar al contingut