Assange denuncia xantatge des d'Espanya amb imatges seves a l'ambaixada de l'Equador
Julian Assange al balcó de l'ambaixada equatoriana a Londres (Reuters)

Assange compara la detenció de Puigdemont amb la de Companys per la Gestapo

Assange, que va deixar d'opinar sobre Catalunya a la xarxa per pressions del govern de l'Equador, torna a piular

Actualitzat

Julian Assange, que va ser molt actiu a la xarxa durant les setmanes del referèndum de l'1 d'octubre, ha tornat a donar el seu parer després de la detenció de Carles Puigdemont a Alemanya.

Assange recorda, en un tuit en alemany, que "el 1940 un president electe de Catalunya, Companys, va ser capturat per la Gestapo a petició d'Espanya, i va ser extradit i executat. La policia alemanya avui ha detingut el president electe de Catalunya, Puigdemont, per extradir-lo."

 

 

Després Assange critica el sistema de les euroordres de detenció, per què no preveuen la possibilitat que un estat pugui actuar per raons polítiques i no hi ha cap control sobre les proves.

"L'ordre d'arrest europea està basada en la idea ingènua que cap estat membre de la UE mai no es "portarà malament" i no emetrà una demanda d'extradició amb finalitats polítiques, i que, per tant, no hi ha cap exempció política i que no cal cap prova per extradir. Ideologia pura."

 

Assange va deixar de participar a la xarxa en relació amb el procés de Catalunya a petició del govern de l'Equador. Assange fa gairebé 6 anys que viu reclòs a l'ambaixada de l'Equador a Londres, on va demanar asil el 19 de juliol del 2012.

 

Recordeu Companys

L'exdiputada de Podem Maria Àngels Martínez Castells també va recordar la detenció, extradició i posterior execució del president Lluís Companys, en saber la detenció del president Carles Puigdemont.

 

 

L'exdiputada va recordar també, en un altre tuit en alemany, que el 2008 Alemanya -i també França-, van demanar perdó al poble de Catalunya per la deportació de Companys, lliurat pel govern de Vichy a la Gestapo. Martínez Castells demana als alemanys que no cometin el mateix error.

 

"Gent d'Alemanya, penseu que Alemanya es va disculpar pel lliurament de Companys. No torneu a cometre el mateix error."

 

Partit independentista de Còrsega

Per la seva banda, el partit independentista cors ha denunciat l'arrest de Carles Puigdemont a Alemanya, i també l'ha comparat amb el de Lluís Companys, "per ordre de Franco".

En un comunicat, Corsica Libera "s'indigna davant una nova pujada del feixisme a Europa". Segons el comunicat, Puigdemont i els altres responsables independentistes catalans detinguts "no van fer més que aplicar el programa pel qual havien estat elegits àmpliament i democràticament".

La formació independentista governa les institucions de Còrsega amb els autonomistes de Gilles Simeoni.  

Simeoni, president de l'executiu cors, s'ha pronunciat a través d'una piulada per l'alliberament de Puigdemont i de "tots els presos polítics catalans":

 

ARXIVAT A:
Julian AssangeProcés catalàGovern empresonatArticle 155
Anar al contingut