Londres

Els britànics voten en les eleccions més disputades de les últimes dècades

Les enquestes donen un empat entre conservadors i laboristes, mentre que els nacionalistes escocesos i l'antieuropeista UKIP podrien tenir la clau del Parlament de Westminster

RedaccióActualitzat

El Regne Unit decideix avui el seu futur polític. A les vuit del matí han obert els col·legis electorals. El líder laborista, Ed Miliband, ha estat un dels primers a anar a votar en una jornada en la qual més de 40 milions de britànics tenen la paraula. El primer ministre, el conservador David Cameron, que es presenta a la reelecció, ha votat a la seva circumscripció de Witney.

Segons les enquestes, les dues formacions majoritàries estan empatades en intenció de vot, amb un 34% de suport, i, per tant, cap de les dues obtindrà majoria suficient per governar en solitari. Quan les urnes es tanquin, a les onze de la nit, hora d'aquí, s'obrirà, per tant, un complex procés de negociacions.

En les eleccions més incertes de la història recent, conservadors i laboristes van esgotar ahir al vespre l'últim minut per demanar el vot. La clau la poden tenir les formacions més petites. L'antieuropeista UKIP i, especialment, els nacionalistes escocesos del Partit Nacional Escocès, que no fa ni un any van perdre el referèndum d'independència d'Escòcia, poden tenir ara la clau de Westminster, una circumstància que configura un escenari inèdit al Regne Unit.

Ahir a la nit hi va haver els mítings de final de campanya. Conservadors i laboristes van frec a frec a les enquestes i van reforçar els seus missatges per esgarrapar els últims vots. A Carlisle, el líder conservador, David Cameron, va incidir sobretot en l'economia: "Construïm a partir de la feina que s'ha fet en aquests últims cinc anys o tornem al punt de partida i perdem tot el sacrifici i tot l'esforç que s'ha fet? Jo dic que construïm sobre el que hem fet i que no tornem enrere."

El seu principal rival, el líder laborista Ed Miliband, va remarcar a Leeds el discurs d'esquerres. Vol convèncer els votants que només els laboristes poden garantir la igualtat d'oportunitats a la classe treballadora: "Teniu el poder per escollir un govern que entengui que, només quan els treballadors se'n surten, se'n surt la Gran Bretanya. Feu servir el vostre poder per a vosaltres, la vostra família per a la nostra sanitat pública. Feu servir el vostre vot per votar laborista. Feu servir el vostre vot i junts construirem un país que funcioni per a la gent treballadora una altra vegada."

Els liberaldemòcrates de Nick Clegg, enfonsats a les enquestes, no compten pràcticament per a res. Sí que és important, en canvi, saber quin resultat traurà el líder de l'UKIP, Nigel Farage, És la pedra a la sabata per als conservadors i el seu discurs xenòfob i antieuropeu ha fet forat en l'electorat: "Si ens ajudeu, farem un gran pas endavant per recuperar el nostre país, recuperar el control de les nostres fronteres, recuperar el nostre orgull i l'amor propi pel que som com a poble britànic. Podem guanyar. Sisplau, ajudeu-nos a aconseguir-ho."

L'altre punt clau és a Escòcia. L'SNP pot acabar decidint majories a Westminster si, com diuen les enquestes, s'endú gairebé la totalitat dels 59 escons que hi ha en joc al seu territori. A Edimburg, la líder dels nacionalistes escocesos, Nicola Sturgeon, va mostrar la seva disposició al diàleg i al pacte: "Divendres al matí, sigui quin sigui el resultat, tots nosaltres, com a polítics, tenim el deure de respectar-lo. I, si els votants del Regne Unit decideixen no donar la majoria a Ed Miliband o David Cameron, aleshores estaran dient que volen que els partits treballin junts". Mai hi havia hagut un resultat tan obert en unes eleccions britàniques que poden suposar la fi del bipartidisme.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut