Contenidors incendiats a Lavapiés en la protesta per la mort d'un manter aquest dijous a la tarda (EFE)
Contenidors incendiats a Lavapiés en la protesta per la mort d'un manter aquest dijous a la tarda (EFE)
Madrid

Aldarulls a Lavapiés després de la mort d'un manter en un control policial

19 persones, 15 dels quals policies, han resultat ferides en els incidents

Actualitzat

Un jove manter ha mort aquest dijous a conseqüència d'una aturada cardíaca després d'un control policial al barri de Lavapiés, a Madrid. Després, desenes de persones, entre els quals els companys del manter mort, Mmame M., de 35 anys i d'origen senegalès, s'han concentrat al lloc dels fets en protesta contra la pressió policial que consideren que hi ha a la zona contra els venedors ambulants.

Mig centenar de persones han cremat contenidors i han causat desperfectes en el mobiliari urbà al barri: s'han arrencat papereres i han danyat diversos vehicles i motocicletes que hi havia a la via pública. De manera preventiva, els comerços de la zona han tancat al públic.

Els fets, que han fet necessària la intervenció dels Bombers, s'han produït després d'una convocatòria espontània com a protesta per la mort del manter. Diverses furgonetes de la Policia Nacional i agents antidisturbis s'han desplaçat a la zona. Allà han estat increpats amb crits de "covards" i "assassins" i alguns els han amenaçat amb pedres recollides entre la runa d'una obra propera.

Un total de 19 persones han resultat ferides, entre els quals 15 agents antidisturbis de la Policia Nacional. A tres efectius se'ls ha traslladat a la Clínica La Moncloa per fer-los diverses proves mèdiques. Entre els participants a la protesta, hi ha quatre ferits de caràcter lleu: un home que presentava talls a la cara i el coll, un altre amb una contusió al cap, una dona amb una cella oberta i una altra dona amb una ferida al cap i contusions a l'esquena.

Mor intentant fugir de la policia

Mmame M. ha mort cap a les cinc de la tarda quan intentava escapar d'agents de la policia municipal. Segons la policia, l'home estava venent perfums a la Plaza Mayor i, en adonar-se del control policial, ha fugit.

Les circumstàncies de la mort encara s'investiguen, tot i que els companys de la víctima asseguren que s'ha produït després que el perseguissin des de la Plaza Mayor fins a Lavapiés, on ha tingut l'infart. Una veïna de la zona, citada per l'agència Efe, ha explicat que ha vist com dos manters corrien davant de dos policies en moto i un d'ells s'ha desplomat. Els dos agents han començat a reanimar-lo, una tasca que han continuat posteriorment sanitaris del Samur. A les vuit de la tarda, el jutge ha ordenat l'aixecament del cadàver.

L'Ajuntament de Madrid investigarà la mort del manter i "actuarà en conseqüència", segons ha anunciat l'alcaldessa, Manuela Carmena:

 

 

Concentració aquest divendres

El Sindicat de Manters i Llauners de Madrid ha convocat per aquest divedres una concentració en memòria del manter mort i en protesta contra l'anomenat "racisme institucional assassí".

Anar al contingut