PISCIS – Cohort poblacional de VIH CatalanoBalear

La vacunació contra la COVID-19 en persones amb VIH, una assignatura pendent

Un estudi del Centre d'Estudis Epidemiològics sobre les Infeccions de Transmissió Sexual i Sida de Catalunya finançat per la Fundació La Marató mostra que les persones que viuen amb VIH s'han vacunat menys amb la primera pauta completa contra la Covid-19

La revista Vaccines va publicar el mes de desembre una anàlisi de la cobertura vacunal contra la COVID-19 en gent amb VIH a Catalunya entre desembre de 2020 i juliol de 2022. L'article és fruit d'un estudi finançat per la Fundació La Marató de 3Cat amb fons de La Marató 2020  i impulsat des del Centre d'Estudis Epidemiològics sobre les Infeccions de Transmissió Sexual i Sida de Catalunya (CEEISCAT), grup de l'Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (IGTP), en col·laboració amb investigadors del grup de la Cohort PISCIS

L'estudi ha comptat amb una mostra de més de 200.000 individus, 18.330 dels quals amb VIH, als quals es va vacunar contra la Covid-19. Els investigadors han pogut observar una taxa més baixa en la pauta primària completa de vacunació en les persones que viuen amb VIH (78,2%) respecte a les que viuen sense aquesta condició (81,8%), i la diferència s'accentua entre les persones migrants. Tanmateix, les persones que viuen amb VIH van rebre més dosis de reforç que la resta.

Els autors han detectat diversos factors als quals pot respondre la menor vacunació de pauta completa: haver rebut un diagnòstic previ de SARS-CoV-2, l'estat de la infecció per VIH, ser una persona migrant o tenir una situació socioeconòmica complicada. Aquests factors reflecteixen les barreres d'accés a les vacunes i a l'atenció sanitària.

L'anàlisi ha servit per identificar els patrons i contextos que afavoreixen la vacunació contra el SARS-CoV-2 entre les persones que viuen amb VIH, així com per determinar la necessitat de millorar l'accés a les vacunes i fer front a la indecisió de les poblacions vulnerables a l'hora de prendre les dosis, realçant la seva eficàcia i seguretat.
 

Anar al contingut