La Fundació finança 81 equips de recerca en salut mental gràcies a La Marató del 2021

La Marató 2021 permet impulsar 36 projectes de recerca en salut mental liderats per 81 equips d'investigadors, que han recollit avui els guardons en un acte a TV3

 

Els fons recaptats en l'última edició de La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio finançaran 36 projectes d'investigació, liderats per 81 equips de recerca experts en salut mental. Uns recursos que seran decisius en els pròxims anys per trobar més respostes a uns trastorns que, malgrat els avenços dels últims anys, continuen tenint una incidència i una prevalença molt altes: segons els experts, una de cada quatre persones tindrà algun problema de salut mental al llarg de la seva vida.

Els 81 equips premiats han recollit els guardons en un acte que s'ha celebrat aquesta tarda a les instal·lacions de TV3. En la jornada, hi han intervingut la presidenta de la CCMA i del Patronat de la Fundació La Marató de TV3, Rosa Romà, i el director de la Fundació, Lluís Bernabé. També hi han participat la vicepresidenta de la CCMA, Àngels Ponsa; els consellers de la CCMA Carme Figueras i Josep Riera; la investigadora de la Fundació Institut de Recerca Hospital de la Santa Creu i Sant Pau M. Jesús Portella, i els testimonis Jordi Gómez, Mònica González, Mar Paredes i Anna Tuneu.

El director de la Fundació, Lluís Bernabé, ha agraït la solidaritat de la societat en un projecte que no ha parat de créixer i s'ha dirigit al públic dient: "Ara comença la segona Marató, la vostra, La Marató dels investigadors i les investigadores; destinada al ciutadà i a les persones que cada dia conviuen amb un problema de salut mental."

 

També han assistit a l'acte algunes de les persones que van oferir el seu testimoni a La Marató 2021. Entre altres, Jordi Gómez ha destacat la importància de donar visibilitat als diferents trastorns per acabar amb l'estigma que encara tenen associat i ha subratllat: "Em sento molt afortunat per l'acompanyament que he tingut. L'empoderament que et pot generar un bon acompanyament no té preu."

En representació dels 81 equips premiats, la investigadora de la Fundació Institut de Recerca Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, M. Jesús Portella, ha donat les gràcies per la concessió del guardó i ha assegurat que és conscient de la responsabilitat que representa rebre aquests fons: "Vull agrair que la Fundació La Marató hagi dedicat un programa a la salut mental, que, amb la solidaritat de la gent, ens permet tirar endavant aquesta recerca, que és el que ens mou."

La presidenta de la CCMA i del Patronat de la Fundació La Marató de TV3, Rosa Romà, ha destacat la importància de La Marató en la recerca biomèdica: "Per arribar fins aquí hem passat per un cicle intens i exigent. Un procés d'avaluació marcat pel rigor, la transparència i l'excel·lència." I ha afegit: "En actes com el d'avui, la Corporació veu recompensada la seva funció de televisió i ràdio públiques al servei del país."

 

L'acte, conduït pels periodistes Núria Solé i Roger Escapa, s'ha acabat amb l'actuació musical de Pau Romero, Caïm Riba i Gemma Humet, que han interpretat la cançó "Navegant", un dels temes enregistrats al disc de La Marató del 2021. Abans, però, Caïm Riba ha dit que "sempre és un plaer formar part d'aquesta iniciativa" i Gemma Humet, que "un dels somnis de tots els artistes de Catalunya és poder ser al disc de La Marató".

 

A partir d'ara comença una intensa i decisiva marató dels investigadors i investigadores en salut mental. A més de sensibilitzar la societat sobre aquests trastorns, els 12,1 milions d'euros recaptats en la darrera edició de La Marató permetran obtenir noves eines de prevenció i de diagnòstic, tractaments més eficients, trobar respostes i oferir un abordatge integral de la salut mental per a la millora de l'esperança i la qualitat de vida dels pacients i de les seves famílies, per uns problemes de salut que continuen augmentant, sobretot entre la gent més jove.

Els 36 treballs seleccionats d'acord amb la decisió del Patronat de la Fundació, a proposta de la Comissió Assessora Científica, són els que han resultat més ben valorats dels 150 que es van presentar a l'última convocatòria d'ajudes a la recerca. L'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya, del Departament de Salut, va coordinar un procés d'avaluació internacional en què 111 experts en salut mental van valorar els projectes en funció de la seva qualitat i metodologia, rellevància científica, sanitària i social, i valor innovador i transformador, entre altres aspectes.

En trenta anys de trajectòria, La Marató ha finançat 985 projectes de recerca, impulsats per 1.639 equips de primer nivell en els quals han intervingut 9.674 investigadors i investigadores, que han aportat avenços imprescindibles en la salut del conjunt de la societat.

VÍDEOS RELACIONATS
GALERIES RELACIONADES
Anar al contingut