L'estimulació cerebral profunda consisteix a col·locar un neuroestimulador al cervell

Estimular el cervell per tractar l'esquizofrènia en un projecte finançat per La Marató

Investigadors de l'IDIBAPS-Hospital Clínic assagen aquesta tècnica en quatre pacients amb esquizofrènia que no responen als tractaments convencionals. L'estudi s'ampliarà en un el marc d'un projecte finançat per La Marató 2021, dedicada a la salut mental

Fins a un 30% dels pacients amb esquizofrènia no responen als tractaments; fins a un 15%, en el cas dels que tenen trastorn bipolar. Això fa que sigui necessari trobar noves alternatives de teràpia per a aquestes persones, i més tenint en compte que tots dos trastorns poden arribar a ser molt incapacitants i afectar de forma important la vida dels que els pateixen. En aquest sentit, investigadors de l'IDIBAPS-Hospital Clínic han assajat amb quatre d'aquests pacients l'estimulació cerebral profunda, una tècnica quirúrgica que ja ha donat bons resultats sobretot en Parkinson i altres trastorns del moviment.

Estimulació del cervell amb elèctrodes

L'estimulació cerebral profunda consisteix a col·locar en el cervell un dispositiu mèdic anomenat neuroestimulador, que envia impulsos elèctrics a zones específiques d'aquest òrgan, a través d'elèctrodes. Jordi Rumià, neurocirurgià de l'Hospital Clínic.

"És un tractament quirúrgic que es fa servir des de fa més de 30 anys per a la malaltia de Parkinson i altres trastorns del moviment i amb un grau d'eficàcia molt elevat i també amb un grau molt elevat de seguretat.

Funciona regulant els circuits cerebrals que no funcionen bé en determinades malalties. I s'ha fet servir també per a malalties psiquiàtriques com la depressió o el trastorn obsessiu compulsiu i amb bons resultats."

L'estimulació cerebral pot ajudar pacients amb esquizofrènia i trastorn bipolar (IDIBAPS)

Resultats encoratjadors

L'estudi s'ha fet en quatre pacients i en tres ha donat resultats molt positius. Miquel Bioque, psiquiatre i un dels investigadors responsables de la recerca, detalla que van veure una millora dels símptomes d'aquests pacients i també de la seva qualitat del son:

"És un estudi pilot i els resultats han estat satisfactoris. En dos casos la resposta ha estat molt bona i molt robusta en el temps. En un altre cas hi ha hagut un alleujament clínic dels símptomes prou significatiu, i en un quart cas no hi ha hagut resposta."

Els investigadors han obtingut bons resultats i ara ampliaran l'estudi amb més pacients (IDIBAPS)

Els elèctrodes es van col·locar en àrees diferents del cervell segons els símptomes de cada pacient, tant afectius com psicòtics. I les característiques dels estímuls elèctrics també es van adaptar a cada cas, de forma personalitzada.

Els pacients, satisfets

La primera de sotmetre's a la intervenció va ser la Carlota Sunyer, que assegura que ha millorat molt la seva qualitat de vida. Per exemple, ja no necessita tractament electroconvulsiu, que rebia cada 15 dies.

"Soc la primera persona a qui van operar d'estimulació cerebral profunda per tractar el meu trastorn. Ja fa 4 anys i no em calen TECs, que necessitava cada dues setmanes. Abans prenia entre 25 i 30 pastilles al dia, i ara en pren només 10. Estic encantada d'estar operada."  

L'estimulació cerebral profunda pot aplicar-se a diferents patologies del cervell (IDIBAPS)


Seguiment amb tecnologies intel·ligents

El projecte, però, ha anat més enllà i ha utilitzat una aplicació i una polsera intel·ligent per poder fer un seguiment precís de l'evolució d'aquests pacients, com destaca Eduard Vieta, cap del grup de Trastorns Bipolars i Depressius de l'IDIBAPS i cap de Psiquiatria i Psicologia de l'Hospital Clínic:

"Hem incorporat la monitorització digital a través d'una aplicació mòbil i a través d'una polsera intel·ligent. Això ens ha permès controlar les hores de son dels pacients, l'activitat que fan, i hem pogut objectivar que el tractament ha millorat clarament el patró de son i el patró d'activitat d'aquests pacients."

Ara aquests investigadors tenen previst ampliar l'estudi en una nova recerca finançada per La Marató del 2021, dedicada a la salut mental  i per l'Institut Carlos III de Madrid.

Anar al contingut