Es crea una aplicació de seguiment per a pacients amb TOC en el marc d'un projecte impulsat per La Marató
RECERCA IMPULSADA AMB FONS DE LA MARATÓ 2021

Es crea una aplicació de seguiment per a pacients amb TOC en el marc d'un projecte impulsat per La Marató

Un equip de recerca en salut mental de l'IDIBELL ha creat una aplicació mòbil que permetrà fer seguiment en temps real dels pacients amb trastorn obsessivocompulsiu (TOC) per predir l'evolució de la malaltia. Aquesta eina s'emmarca en un projecte de recerca impulsat amb fons de La Marató 2021

Tot i que es disposa de teràpies farmacològiques i psicològiques efectives per a tractar el trastorn obsessivocompulsiu (TOC), el pronòstic de la malaltia a llarg termini continua sent debatut i, per aquest motiu, resulta fonamental identificar factors que ajudin a predir la seva evolució.

Un equip de científics del grup de recerca en Psiquiatria i Salut Mental de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i l'Hospital Universitari de Bellvitge han creat, en col·laboració amb l'empresa Blue Zone Digital Studio, una aplicació mòbil que permet fer seguiment dels pacients amb TOC. 

L'aplicació inclou cinc preguntes que els pacients, o els seus cuidadors en el cas dels infants, han de respondre aproximadament un cop a la setmana. Les qüestions resumeixen cinc característiques de la malaltia, com per exemple si han estat molt pendents dels símptomes obsessius, o bé si han invertit molt de temps en aquests símptomes.

Gràcies a aquest seguiment, l'equip mèdic podrà conèixer en temps real l'evolució dels pacients: si milloren, empitjoren o es mantenen estables. Aquestes dades es complementaran amb un estudi en neuroimatge per desentrellar quins canvis en el cervell han estat responsables d'aquella evolució.

El desenvolupament d'aquesta aplicació s'emmarca dins d'un projecte de recerca finançat per la Fundació La Marató de TV3 amb fons de l'edició 2021, dedicada a la salut mental. En el projecte hi ha participat també l'Hospital Clínic de Barcelona i la Universitat de Barcelona.


"A llarg termini, que els pacients puguin fer el seu propi seguiment a través de l'aplicació ens pot ajudar a identificar el moment exacte en què un tractament comença a funcionar o no, -explica el Dr. Carles Soriano, investigador principal a l'IDIBELL i la Universitat de Barcelona i un dels coordinadors del projecte- i ens permet complementar-ho amb altres proves que ens desvelin biomarcadors predictors de l'evolució".

Anar al contingut