"Rumba Tres, de ida y vuelta", de Joan Capdevila i David Casademunt
"Rumba Tres, de ida y vuelta", de Joan Capdevila i David Casademunt
Preestrena dimarts 19 a les 20.00, Cinemes Girona i estrena divendres 22 en diverses sales

Estrena de "Rumba Tres, de ida y vuelta"

Recordeu o coneixeu Rumba Tres? Després de cinquanta-cinc anys dedicats a la música, el grup de rumba catalana va arribar al cim de l'èxit internacional per passar més tard a l'oblit més radical. L'"opera prima" de Joan Capdevila, fill d'un dels membres de Rumba Tres, i David Casademunt, indaga sobre l'ésser humà sotmès als efectes particulars de la fama. Divendres 22 d'abril s'estrena als cinemes després de ser guardonada en diversos festivals nacionals i internacionals: el primer, el Festival Beefeater In-Edit Barcelona, i l'últim, el Festival Internacional de Cine de Talca, a Xile, aquest cap de setmana.

En un any en què pel·lícules com "What Happened Miss Simone?" o "Amy" mostren el que es dóna més enllà del fenomen "fan" i del "mite", "Rumba Tres, de ida y vuelta", fa èmfasis també en el paper de la família, la capacitat de sacrifici i, sobretot, les diferents formes que l'individu troba per "sobreviure" – o no - a allò que anomenem "talent" i fama. Tot això compon l'armadura d'aquesta pel·lícula que arriba finalment als cinemes el divendres 22 d'abril després d'un recorregut que va començar al Festival In-Edit 2015 de Barcelona, on va obtenir el premi al millor documental nacional pel "retrat social, decadent i murri d'un grup de música que va saber jugar el seu paper en una Espanya grisa" i Premi especial del públic. El dimarts 19 d'abril, els membres de Rumba Tres i els directors del documental assistiran a la preestrena, que es farà als Cinemes Girona de Barcelona, a les 20.00.

Sinopsi
Un panegíric dels grans felicians de la Rumba Catalana. L'alegria de viure del trio va desfer una mica la grisor del franquisme. Una història d'èxit i cintes de benzinera, cantants brillants i ballarins "dolentíssims", de quilòmetres menjats i fans molts ardents, d'amor familiar, pobresa i ritme. Atreveix-te a descobrir Rumba Tres.

 

 

"En dos anys, el somni de fer arribar al gran públic la història d'aquesta banda pionera s'ha fet realitat", segons afirma un dels directors del film, Joan Capdevila, "allò que semblava fora de l'abast a principis del 2014, quan vam començar la preproducció del documental". Produït per Tossa Bella en col·laboració amb Fitzacarraldo Films i RollOut Producciones, i dirigit per Joan Capdevila i David Casademunt, el documental narra els més de cinquanta-cinc anys de trajectòria d'un grup que ha estat tot en el món de la rumba. Segons Casademunt "jo pertanyo a la part d'una generació que desconeixia per complet  Rumba Tres. I per mi no ha estat tan sols descobrir l'enorme qualitat musical del grup i el seu abast internacional, sinó la qualitat humana que hi ha en els seus components, Joan, Pere i Pepe. Ja veus, són la bomba!"
  
Títols com "No sé, no sé" o "Perdido amor", que van conèixer de memòria diverses generacions i van marcar una autèntica revolució dins del seu propi gènere -la rumba- però també a fora, ara són completament desconeguts. Cóm és possible que una cosa així hagi passat? La pel·lícula planteja possibles respostes, com l'esquerda -quasi ruptura- generacional, la importància de les dones com l'únic suport real capaç de mantenir persones sotmeses a gires que podien estar al voltant dels 300 dies a l'any, i el diàleg sincer entre participants d'un "drama" en què tot són punts de vista.
 
De la importància que va arribar a aconseguir Rumba Tres, dóna mostra que s'hagin hagut de gravar escenes a la seva Catalunya natal, però també a Madrid, a l'Equador o als Estats Units. També el reconeixement que reben directament a càmera d'amics, familiars, i artistes de la talla d'en Peret, Estopa, Lolita, Braulio, Don Francisco, Luis Cobos, Jose Mota, Juan Muñoz, Ferran Martínez, Justo Molinero, Bernard Fougères, Javier Romero…
 
Rumba Tres segueix avui dia en actiu. Està compost pels germans Pere i Joan Capdevila, i Josep Sardaña. Compten en el seu palmarès amb 1 "World Record Award",  8 discos de platí i 12 discos d'or, i èxits com  "No sé, no sé", "Perdido Amor" o "La Rumbamanía".
 
 
Cinemes on s'estrena a partir del divendres 22 d'abril
A Barcelona: Cinemes Girona, Zumzeig Cinema i Cinemes Maldà, el 22 d'abril
Multicines Full ACEC de Cornellà de Llobregat, els dies 22 i 23 d'abril
Cinema Montserrat de Tossa de Mar, els dies 29 i 30 d'abril i l'1 de maig
Screenbox Funatic, Lleida, el 6 de maig
 
 
Presentacions amb l'equip
Dimarts 19 d'abril, Cinemes Girona de Barcelona, amb els protagonistes i els directors, 20.00
Dissabte 23 d'abril, Multicines Full ACEC de Cornellà de Llobregat, amb els directors, 18.30
Dissabte 30 d'abril, cinema Montserrat de Tossa de Mar, amb els directors, 18.00
Divendres 13 de maig, Cinemes Albéniz de Girona, amb els protagonistes i els directors, 20.30

Recomanat al programa del 33, "Tria33"

"Rumba Tres, de ida y vuelta"
Web           http://www.rumbatres.com/
Facebook  Rumba Tres Oficial
Twitter       @Rumba3oficial
Instagram: @Rumba3oficial
Vimeo i Youtube: Rumba Tres Oficial

Premis
Premi Millor documental nacional i Premi especial del públic, Festival Beefeater In-Edit Barcelona, 2015.
Millor documental estranger, HIIDA, Hollywood International Independent Documentary Awards, Los Angeles, Estats Units, 2015.
Millor documental estranger, Machakos International Film Festival, Nairobi, Kènia, 2015. 
Menció especial del Jurat, Festival Dock of the Bay, Festival de Cine Documental Musical de Donostia, 2016.
"Opera prima" llargmetratge internacional, Festival Internacional de Cine de Talca, Xile, 2016
 
 
Festivals
Festival Nescafé In-Edit Xile, 2015
Noida International Film Festival, Índia,  2016
 
Festivals en curs
Bare Bones Film & Music Festival, selecció oficial, Estats Units
Master Of Art Film Festival, selecció oficial, Bulgària
World Music and Independent Film Festival, selecció oficial Best Documentary In Music, Estats Units
 
 
Fitxa tècnica
Direcció: Joan Capdevila i David Casademunt
Producció: Joan Capdevila Garcia
Direcció de fotografia: Christian Moyés
Muntatge: Pau Bacardit
So: Anna Rajadell
Banda Sonora: Rumba Tres
Idea Original: Joan Capdevila
Guió: Joan Capdevila i David Casademunt
Duració: 84 minuts
2015.
Una producció de Tossa Bella SL en col·laboració amb Fitzacarraldo Films i RollOut Producciones.
 
 
Joan Capdevila Garcia, director
(Barcelona, 1977) Llicenciat en Biologia per la UAB, va fer els seus estudis de cine a l'ESCAC (Universitat de Barcelona). Fill d'un dels membres de Rumba Tres, ha codirigit la seva "opera prima" "Rumba Tres, de ida y vuelta" (2015), premiada en diversos festivals.
Anteriorment, va treballar a diferents films al departament de producció de les pel·lícules "El Perfum: història d'un assassí", de Tom Tykwer, "11.11.11", de Darryn L. Bousmann, "El Greco", de Y. Smaragdis, i "Partir" de C. Corsini, entre altres.
Ha produït i treballat en vídeos musicals, comercials televisius, esdeveniments, curtmetratges, i altres obres audiovisuals.
Actualment també és el productor i mànager del Grup Rumba Tres i soci de la productora Tossa Bella.
 
David Casademunt Izquierdo, director
(Barcelona, 1984). Va fer els seus estudis de cine a l'ESCAC (Universitat de Barcelona), on s'especialitza en direcció. Codirigeix la seva òpera prima "Rumba Tres, de ida y vuelta" (2015), premiada en diversos festivals.
Ha dirigit curtmetratges, com "Jingle Bells" i "La muerte dormida", amb els quals ha rebut nombrosos premis, i vídeos musicals d'estrelles de la música com Antonio Orozco, Love of Lesbians, Manuel Carrasco, Chenoa, Pablo Alborán o Manu Tenorio, entre altres. També realitza vídeos corporatius i espots publicitaris.
Combina la realització amb el treball de muntador i és soci de Fitzcarraldo Films i de RollOut Producciones.

Més informació sobre el documental a Catalunya
Web Documentals TV3 
Subscriu-te al butlletí   
documentals@ccma.cat

 

 

Anar al contingut