Anar a la navegació principal
Blogs

Premis Blocs Catalunya 2011

Saben com es diu "tallada de rotllo" en anglès? O "estar més content que un gínjol"? Milloringlix té la solució. Aquest blog vol donar "nanolliçons" de

Saben com es diu "tallada de rotllo" en anglès? O "estar més content que un gínjol"? Milloringlix té la solució. Aquest blog vol donar "nanolliçons" de llengua anglesa, corregint errors típics i traduint expressions o frases fetes que van més enllà de la llengua bàsica. El va crear Carles Roca-Font fa un parell d'anys i no fa gaire s'ha publicat un llibre, del qual és coautor en Salvador Macip, que en recull els principals apunts. Doncs bé, Milloringlix és un dels flamants guanyadors, en la categoria de blogs personals d'Educació, de la quarta edició dels Premis Blocs Catalunya 2011, que es va celebrar la setmana passada a la Seu d'Urgell. El lliurament dels premis va ser dissabte, 1 d'octubre, a la Sala de Cultura Sant Domènec de la capital de l'Alt Urgell, i va ser presentat per Màbel Martí. L'acte, al qual van assistir unes dues-centes persones, el van presidir Albert Batalla, alcalde de la Seu d'Urgell, i Trina Milan, presidenta de Stic.cat, l'associació convocant dels premis. En parlem avui, tot i que ja fa una setmana, perquè l'acte va acabar massa tard per poder entrar en la nostra anterior edició d'"Espai internet".


Entre els guanyadors, dels quals només tenim temps de citar-ne sis, hi havia un vell conegut d'"Espai internet": el nen de 12 anys autor del blog de Polseres vermelles de Joan Pons, de qui ja els havíem parlat. Una excel·lent web que manté viva la flama de la sèrie, a l'espera que s'estreni, l'any que ve, la segona temporada. Va ser elegit com a millor blog personal en la categoria de Cultura i Tendències.

I en la mateixa categoria, però com a blog corporatiu, el jurat va triar-ne un d'aquesta casa, el del programa Cinema 3, de Jaume Figueras. Al blog, s'hi comenten totes les estrenes i es poden veure els tràilers de les pel·lícules, a més de les entrevistes del programa o les "preses falses".

Sabien que, tot i ser minoritària, la comunitat negra dels Estats Units és la que té l'índex més alt d'executats per pena de mort a l'any? Tenir accés a les dades d'institucions i governs, com aquestes, i fer-les entenedores és la feina d'Open Data, el blog de Carles Carrasco, guardonat en la categoria de blog professional de Política, Economia i Societat. L'autor, llicenciat en Ciències Polítiques a la Universitat Pompeu Fabra i màster en Polítiques Públiques i Socials a l'IDEC - The John Hopkins University (EUA), rastreja, publica i relaciona interessants dades públiques que ens poden ajudar a entendre millor l'actualitat i el món en què vivim. Open Data es publica a la web del diari "Ara".

Ruta Baobab és el guanyador en la categoria de blog personal de Turisme i Viatges. L'autor, Francesc Balagué, hi ha explicat la seva experiència de setze mesos fent la volta al món, amb profusió de fotografies i amb articles fets des de cadascun dels llocs que visitava.

Per estar al dia de tot el que es va publicant i tenir una opinió crítica que ens ajudi a triar una lectura, res millor que Bibarnabloc, el guanyador en la categoria de Corporatius. En són els autors 64 treballadors de la Xarxa de Biblioteques Públiques de Barcelona. A més de llegir-ne totes les entrades, també es poden escoltar.

Bé, en total van ser 26 els premiats, a tots els quals felicitem, i no podem parlar de tots, però la llista completa, amb tots els enllaços, ja la tenen al blog d'"Espai internet" al portal 324.cat.

A l'edició 2011 dels Premis Blocs, s'hi van presentar més d'un miler de blogs i hi van participar més de 6.000 votants en la fase oberta de votació popular. El jurat de la fase final, presidit per Trina Milan, estava format per Ernest Benach, expresident del Parlament de Catalunya; Albert Batalla, alcalde de la Seu d'Urgell; Lluís Font, secretari general de Polítiques Educatives del Departament d'Ensenyament; Miquel Duran, professor de la UdG i responsable de 2.0; Albert Villaró, escriptor; Teresa Férriz, responsable del Programa Lletra de la UOC; Anna Nogué, subdirectora de l'ACN; Jordi Iparraguirre, president de la Fundació Punt.cat; Antoni Reig, guanyador de l'edició anterior dels PBC, i nosaltres, Jordi Aguilera i Antonio Novella, com a responsables d'"Espai internet", guanyador dels PBC 2010. Hem de dir que per a nosaltres, com a guanyadors de l'any passat en la categoria de Noves Tecnologies, ha estat un honor i un plaer poder formar part del jurat d'aquest any. La feina de triar ha estat dura, ja que hi havia molta qualitat entre tots els finalistes. Evidentment, ens vam abstenir en aquelles categories on hi havia algun finalista de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, de la qual formem part com a treballadors de TV3. Cal dir que, en aquesta edició, el jurat ha coincidit bastant en les seves decisions en la majoria dels casos.

En l'edició del 2011 dels Premis Blocs Catalunya hi ha hagut una multiplicació de guardons, ja que per primer cop s'ha distingit entre blogs personals, professionals i corporatius dins de cada categoria. Això ha fet que de deu premiats es passés a vint-i-quatre, més els dos premis especials. A més, es van crear tres categories noves: Història, Tradicions i Patrimoni; Turisme i Viatges, i Universitats, Recerca i Ciència. També ha desaparegut una categoria, la de formats audiovisuals.


La llista completa dels premiats és aquesta:

CORPORATIU:
Bibarnabloc

CUINA, GASTRONOMIA I ENOLOGIA:
bloc personal:
Receptes.cat
- bloc professional:
El blog de Menja sa

CULTURA I TENDÈNCIES:
- bloc personal:
El Blog de Polseres Vermelles de Joan Pons
.- bloc professional:
365 dies 365e entrevistes
- bloc corporatiu:
Cinema 3

EDUCACIÓ:
- bloc personal:
miLLoringlix
- bloc professional:
La convivència, un trencaclosques
- blocs corporatiu:
Cinema en curs 2010-2011

ESPORTS:
- bloc personal:
Tuit United

HISTÒRIA TRADICIONS I PATRIMONI:
- bloc personal:
Bloc Ciutat de Girona
- bloc corporatiu:
Històries Manresanes

LITERATURA - PREMI LLETRA UOC
- bloc personal:
mots muts nats
- bloc professional:
La serp blanca
- bloc corporatiu:
LlegimiPiulem

MISCEL·LÀNIA / PERSONALS:
- bloc personal:
diga'm lletraferit

POLÍTICA, ECONOMIA I SOCIETAT:
- bloc personal:
El Pergamí
- bloc professional:
Open Data

TIC:
- bloc personal
Betes i Clicks
- bloc professional:
Bitscatalans

TURISME I VIATGES:
- bloc personal:
Ruta Baobab
- bloc professional:
DeViatge.cat

UNIVERSITATS, RECERCA I CIÈNCIA - PREMI UNIVERSITAT DE GIRONA
- bloc personal:
L'ase quàntic
- bloc professional:
Centpeus

STIC.CAT també ha atorgat dos premis especials STIC, en reconeixement dels seus valors i el seu impacte social. El premi a la millor acció de xarxa ha estat per a Fòrum Clínic. Es tracta de la primera comunitat virtual entre metges i pacients, impulsada per un hospital públic i finançada amb capital privat. Des d'abril del 2007 acull informacions, experiències i opinions de metges i pacients de l'Hospital Clínic de Barcelona. Els metges atenen en primera persona els dubtes i aportacions dels malalts i intercanvien punts de vista amb altres malalts i professionals.

El premi STIC a la millor acció a Twitter ha estat per a la iniciativa de RCDEandtuits. S'ha valorat que es tracta d'una proposta aglutinadora del col·lectiu de seguidors del Reial Club Esportiu Espanyol, que ha sabut vertebrar-se a través de Twitter per viure el club en comunitat.
Anar al contingut

Espai internet

Benvingut al blog de l'"Espai internet", el microprograma sobre la xarxa que s'ha emés durant onze anys, fins al juny de 2018, els diumenges, després del Telenotícies Cap de Setmana de TV3. Ara, seguim a la xarxa. L'"Espai internet" l'han elaborat els periodistes Jordi Aguilera i Antonio Novella, amb muntatge de Rubén García Perdomo, Jordi Canadés i Alex Fazzio. Aquest blog de l'"Espai internet" vol servir de corretja de transmissió entre aquells que l'hem fet i el públic al qual s'ha adreçat: els internautes. Podreu trobar-hi els webs més útils, els més curiosos, els blogs més interessants, el més nou a la xarxa i també el més divertit...  També els vídeos, els textos i els enllaços referents a totes les propostes que us hem anat fent des de la primera emissió, l'1 d'abril de 2007. Premis: L'Espai Internet va ser guardonat, el setembre de 2012, amb el Premi d'Excel·lència en l'Àrea de Divulgació de les TIC, en l'apartat de Televisió, pel Col·legi d'Enginyers Tècnics i Perits de Telecomunicació de Catalunya (COETTC). El gener de 2011 el blog de l'"Espai internet" ja havia estat reconegut amb el Vè Premi de Periodisme TECNALIA en la categoria d'Internet. I un any abans, amb el Premi Blocs Catalunya 2010 en la categoria de Noves Tecnologies.

Cerca posts del blog
Últims posts