Programació especial fins a l'11 de febrer

A TV3 i Catalunya Ràdio fem costat als refugiats

Davant la situació excepcional dels refugiats i les mobilitzacions de la societat catalana per donar-los suport amb la campanya "Casa nostra, casa vostra", els mitjans de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals s'hi sumen amb una programació especial, que inclou les estrenes de "Sense ficció" "No puc tornar a casa" i "Refugi Dresden" i la de "60 minuts", "La porta blava".

Els mitjans de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals se sumen a la campanya "Casa nostra, casa vostra" amb una programació especial fins a l'11 de febrer.

A més, TV3 i Catalunya Ràdio transmetran, el dissabte 11 de febrer, el Gran Concert per a les Persones Refugiades al Palau Sant Jordi, que és la nit més esperada de la campanya "Casa nostra, casa vostra". Un gran espectacle dirigit per La Fura dels Baus i que comptarà amb actuacions de moltíssimes personalitats del món de la música i les arts escèniques.

 

TV3 fa costat als refugiats

TV3 dona suport als refugiats amb continguts importants. "Sense ficció" estrena dimarts 7 de febrer "No puc tornar a casa", una producció de Televisió de Catalunya amb la col·laboració d'Ottokar, retrata quatre històries que exemplifiquen la política restrictiva del govern espanyol pel que fa la concessió de papers als sol·licitants d'asil. I després, "Refugi Dresden", produït per DSS2016 (Sant Sebastià Capital Europea de la Cultura 2016) i Mediapro, posa el focus d'atenció sobre l'acollida dels refugiats a la ciutat alemanya de Dresden, una ciutat dividida, amb una història molt convulsa, on es va crear PEGIDA (Patriotes contra la Islamització d'Occident), una organització de caràcter hostil amb els refugiats.

El capítol d'"El sopar" del dia 9 sobre "Tenir compromís" tindrà com a convidats Òscar Camps, de Proactiva Open Arms, Lolita Bosch, escriptora i activista, la monja Victòria Molins i el metge Oriol Mitjà, que ha descobert el medicament que erradica el pian, una malaltia endèmica que afecta sobretot els nens. Una història que recull el documental "On acaben els camins".

"Tot un món" va emetre el 4 de febrer el capítol "Perseguits i discriminats", protagonitzat per un refugiat, Rodrigo Araneda, un dels fundadors d'ACATHI, l'Associació Catalana per a la Integració d'Homosexuals, Bisexuals i Transsexuals immigrants. ACATHI va ser la primera entitat a Europa a tenir un pis per als refugiats d'aquest col·lectiu. El dissabte 11 el programa tindrà com a protagonista el fotoperiodista Pablo Tosco. Pablo Tosco, d'origen argentí i que fa uns anys que viu a Barcelona, treballa des del 2004 fent fotografies per a Intermón-Oxfam i actualment és l'editor gràfic de "Revista", la revista d'Intermón Oxfam. Moltes de les seves fotos, els últims dos anys, tenen a veure amb les situacions de guerres, conflictes i l'èxode de refugiats des dels seus països d'origen fins a Europa.

Per la seva banda, "Valor afegit" dedica els seus reportatges del dimecres 8 als efectes l'arribada i de la no arribada d'immigrants a Europa.

Els serveis informatius també dediquen espais a la problemàtica dels refugiats. Han desplaçat equips especials a Grècia i el Líban, dos dels punts on el problema dels refugiats és més greu. Lluís Caelles elaborarà reportatges des dels camps de refugiats de Lesbos i Atenes. Txell Feixas mostrarà la magnitud dels camps al Líban, que acullen més d'un milió de refugiats sirians. Els periodistes de TV3, a través de les seves cròniques que s'emetran dins els diferents informatius, explicaran quina és la situació actual i acostaran la realitat que viuen milers de persones.

"Els matins", "Divendres", la sèrie de la sobretaula "La Riera" o els programes d'humor com "Crackòvia" i "Polònia" també s'afegiran a fer costat als refugiats. 

 

"Vides aturades", fins al 10 de febrer

Les persones que són al camp no hi són de manera voluntària. S'hi han vist forçades i hi viuen limitades. Confinades en un espai on voler no és poder. Perquè voler és  voluntat i poder és capacitat. Els refugiats volen seguir endavant, però no poden. Només poden esperar. Que la Unió Europea reaccioni, que les fronteres s'obrin, que les seves peticions d'asil tinguin resposta, que la guerra s'acabi. I és en aquesta espera, inquantificable i indeterminada, que han de viure. Viure esperant vol dir viure aturats.

Després del "TN vespre", TV3 estrena cada dia un capítol de la docusèrie "Vides aturades", protagonitzada per l'Ahmed, el Rasol, la Khadija, l'Asie i el Feras, sirians refugiats al camp de Vassilikà (Grècia). Són 10 peces de 3 minuts. 

Des dels Serveis Informatius de Catalunya Ràdio també s'han fet unes píndoles anomenades "Vides aturades", que han estat editades per Mercè Folch. Són 10 peces que inclouen material dels programes especials que s'han fet des d'Idomeni, Eco o Lesbos.S'emetran cada dia al "Catalunya vespre" i també tindran ressò a "El suplement" i a Catalunya Informació. 

 

El 33 fa costat als refugiats

El 8 i 9 de febrer, el 33 se suma a les accions en suport als refugiats amb una programació temàtica "33 i refugiats". El dimecres 8 de febrer, el programa "60 minuts" estrena "La porta blava", un documental que segueix durant un any el debat sobre què cal fer amb el Centre d'Internament d'Estrangers de Sapadors, a València, i, més enllà, amb els CIE en general. Després el 33 reemet el documental de "To Kyma. Rescat al mar Egeu", una producció estrenada a TV3 al programa "Sense ficció" filmada en el cor mateix del drama dels milers i milers de persones que arriben a l'illa grega de Lesbos, fugint desesperadament de la guerra, i "Missatges de frontera", de la sèrie "Europa transit", protagonitzat per Sergi Cámara, un fotoperiodista documental que fa més de 10 anys que treballa a la frontera sud d'Europa. El seu nou projecte consisteix a fotografiar immigrants que fa temps que viuen al vell continent i, a més, demanar-los que enviïn un missatge a la gent que acaba de creuar la frontera. Les fotografies i els missatges s'exposaran al Centre d'Estada Temporal d'Immigrants a Ceuta, on més de 800 persones esperen que el Ministeri de l'Interior els autoritzi per passar a la Península.

El dijous 9 de febrer, el 33 programa a les 23.00 "My friend". Dirigit per Paulí Subirà i Carles Prats i filmat al campament d'Idomeni, a Grècia, va ser una de les claus de la nit temàtica que TV3 va dedicar a la realitat dels refugiats a Grècia. I, a continuació, "Escola en moviment", també de la sèrie "Europa transit". Aquest documental proposa als nens d'origen sirià del campament de Cherso (nord de Tessalònica, a Grècia) una activitat artística: realitzar un curtmetratge d'animació a través del qual expressaran les seves preocupacions i desitjos envers l'escola que no tenen i que els agradaria tenir.

 

El Super3, també amb els refugiats
El canal Super3 fa costat als refugiats amb continguts relacions en l'espai informatiu del canal Super3, "InfoK", editat per Laia Servera, i a "Una mà de contes", que s'emet els divendres.
 

Anar al contingut