Plôvô koconudo (Pop ajupit) - Sao Tomé, Sao Tomé i Príncipe

  • Programa: Karakia
  • Cuina: Osvaldo Vera Cruz Cunha, Barcelona

INGREDIENTS

  • Per a 5-6 persones:
  • 2 kg de pops
  • 2 cebes
  • 3 pastanagues
  • 3 tomàquets
  • 3 grans d'all
  • 1 llimona
  • 1/2 pebrot verd
  • 1/2 pebrot vermell
  • 2 cullerades de tomàquet fregit
  • magueta (condiment picant)
  • pebre negre
  • julivert
  • llorer
  • oli de palma
  • oli d'oliva
  • vinagre
  • sal
  • Per acompanyar:
  • arròs bullit
  • plàtan mascle

PREPARACIÓ

Com que els pops s'encongeixen en coure, millor que els compreu de mida mitjana (calculeu-ne un per persona).
Netegeu els pops a raig d'aixeta.
Ompliu una olla amb aigua, poseu-hi una fulla de llorer i tapeu-la. Quan arrenqui el bull, poseu-hi els pops a dins perquè s'escaldin. Al cap d'un parell de minuts ja els podeu treure de l'olla. No es tracta de coure'ls, només s'escalden per poder-los tallar més bé després.
Poseu el pop sobre una fusta de treball i feu-hi un tall al llarg al cos. En sortirà la tinta. Amb la punta d'un ganivet ben esmolat, retireu-ne les tripes. Heu de procurar que el pop us quedi sencer, sense tallar-li cap tentacle. Torneu a esbandir els pops amb força aigua perquè marxi la tinta.
Esteneu el pop sobre la fusta i feu una petita incisió al llarg de cada tentacle, ja que a dins hi ha una mena de nervi que heu de treure. Així el pop quedarà molt més tendre. Repetiu aquesta operació amb cada pop.
Peleu els alls i trinxeu-los ben menuts. Feu el mateix amb mitja ceba. Poseu-hi sal i pebre negre al vostre gust i matxuqueu-ho al morter per obtenir-ne una pasta.
Poseu els pops dins un recipient i adobeu-los amb aquesta pasta. Passats uns quants minuts, afegiu-hi el suc de la llimona. Remeneu-ho i deixeu-ho reposar una estona més. Després, acabeu d'adobar els pops amb un rajolí de vinagre.
Talleu a rodanxes ben fines la resta de ceba.
Poseu un bon raig d'oli de palma en una cassola. Afegiu-hi una fulla de llorer. Quan l'oli sigui ben calent, aboqueu gairebé tota la ceba a llunes a la cassola i deixeu que s'enrosseixi lleugerament. Heu de reservar una mica de ceba per a més endavant.
Trossegeu els tomàquets i afegiu-los a la cassola. Remeneu-ho lleugerament.
Retireu les llavors del tros de pebrot verd i trossegeu-lo menut. Afegiu-ho a la cassola.
Peleu les pastanagues, talleu-les a rodanxes primes i afegiu-les, també, a la cassola.
Aboqueu-hi una mica d'oli d'oliva, que donarà un gust més intens al plat. Remeneu-ho i deixeu que tot plegat se segueixi estofant 4 o 5 minuts més amb la cassola tapada.
Afegiu els pops a la cassola, posant-los amb els tentacles "ajupits" (d'aquí el nom del plat) i aboqueu-hi per sobre el suc de l'adob, un bon raig d'oli d'oliva.
Condimenteu-ho amb una altra fulla de llorer, unes quantes fulles de julivert, la resta de la ceba i una mica de pebrot vermell tallat petit. Saleu-ho al vostre gust i afegiu-hi una mica de magueta. Aneu amb compte que és picant. Per últim, afegiu-hi el concentrat de tomàquet per sobre. Deixeu que faci xup-xup durant una mitja hora amb la cassola tapada.
Acompanyeu el pop amb arròs blanc i un tros de plàtan mascle a la brasa.

Anar al contingut