Daube de thon (Tonyina adobada) - Martinica
- Programa: Karakia
- Cuina: Blandine Dérozé, Barcelona
INGREDIENTS
- Per a 8-10 persones:
- 1'5 kg de tonyina fresca
- suc de llimona
- bois d'Inde
- 3-4 tomàquets madurs
- 2 cebes grosses
- farina
- 2 alls
- pebre
- aigua
- sal
PREPARACIÓ
Demaneu a la peixateria que us tallin la tonyina més aviat gruixuda.
Prepareu l'adob del marinat: peleu i trinxeu un parell de grans d'all i poseu-los en una safata de vores altes. Afegiu-hi un parell de cullerades de sal, dues o tres fulles de bois d'Inde a trossets, un bon raig d'aigua i força suc de llimona.
Poseu els talls de tonyina a la safata, procurant que quedin gairebé coberts, i deixeu-ho marinar tapat amb film a la nevera durant un parell d'hores.
Un cop marinats, traieu els talls de la safata i eixugueu-los amb paper absorbent. Talleu-los per la meitat si considereu que són de mida massa grossa. Enfarineu-los i fregiu-los fins que siguin ben torrats.
En una cassola amb una mica d'oli d'oliva, feu-hi sofregir la ceba trinxada. Quan sigui lleugerament rossa, afegiu-hi una mica de concentrat de tomàquet. Remeneu-ho una mica i afegiu-hi els tomàquets trossejats, que prèviament haureu escaldat i pelat.
Quan aquest sofregit estigui a mitges, incorporeu-hi el suc del marinat, procurant que no caigui a la cassola cap tros de fulla de bois d'Inde. Deixeu que tot plegat faci una estona més de xup-xup.
Tasteu-ho i rectifiqueu-ho de sal si convé.
Un cop a punt, apagueu el foc i deixeu la cassola tapada fins al moment de servir-ho, que és quan tornareu a posar els talls de tonyina a la cassola. D'aquesta manera la salsa no els estovarà.
Nota:
El bois d'Inde són unes fulles seques, d'aspecte semblant al llorer, però amb l'aroma similar al clau; si no en trobeu, ho podeu substituir per llorer.
Prepareu l'adob del marinat: peleu i trinxeu un parell de grans d'all i poseu-los en una safata de vores altes. Afegiu-hi un parell de cullerades de sal, dues o tres fulles de bois d'Inde a trossets, un bon raig d'aigua i força suc de llimona.
Poseu els talls de tonyina a la safata, procurant que quedin gairebé coberts, i deixeu-ho marinar tapat amb film a la nevera durant un parell d'hores.
Un cop marinats, traieu els talls de la safata i eixugueu-los amb paper absorbent. Talleu-los per la meitat si considereu que són de mida massa grossa. Enfarineu-los i fregiu-los fins que siguin ben torrats.
En una cassola amb una mica d'oli d'oliva, feu-hi sofregir la ceba trinxada. Quan sigui lleugerament rossa, afegiu-hi una mica de concentrat de tomàquet. Remeneu-ho una mica i afegiu-hi els tomàquets trossejats, que prèviament haureu escaldat i pelat.
Quan aquest sofregit estigui a mitges, incorporeu-hi el suc del marinat, procurant que no caigui a la cassola cap tros de fulla de bois d'Inde. Deixeu que tot plegat faci una estona més de xup-xup.
Tasteu-ho i rectifiqueu-ho de sal si convé.
Un cop a punt, apagueu el foc i deixeu la cassola tapada fins al moment de servir-ho, que és quan tornareu a posar els talls de tonyina a la cassola. D'aquesta manera la salsa no els estovarà.
Nota:
El bois d'Inde són unes fulles seques, d'aspecte semblant al llorer, però amb l'aroma similar al clau; si no en trobeu, ho podeu substituir per llorer.